Premiärutgåvan av Rookie har vi delat upp i två delar och i denna andra del möter du Reidar Jönsson. Det har hunnit gå många år sedan han debuterade och han är för evigt förknippad med en viss bok om hundliv. Dessutom möter du två författare som blev ett par tack vare skrivandet och som ser tillbaka på sin debutresa. En oväntad koppling mellan dessa båda reportage är … Arbetsförmedlingen.

Reidar Jönsson: "Nästan ett halvt sekel efter debuten, minns jag det som igår"

Reidar är djupt förknippad med sin storslagna succé om tioåriga Ingemar Johanssons uppväxt. Men romanen Mitt liv som hund är verkligen inte allt man behöver veta om honom. Ur den glödande pennan har det kommit oerhört mycket annat och här berättar han om hur allt började. Och om vad som hände efter genombrottet. Vägen fram till den första boken kan se ut på tusen sätt och vid debuten vet man som författare inte heller åt vilket håll vägen svänger. Kanske kommer man inte längre än så. En del skriver sin första bok och sedan är det över. Andra fortsätter i ett halvt decennium och skapar sig en lång och framgångsrik karriär. Reidar Jönsson är en av de sistnämnda och vi träffade honom för en kort intervju om ett skrivande liv. Han är idag 73 år fyllda och lika aktiv som någonsin. Det jag själv visste säkert var att han gjorde en hejdundrande succé med Mitt liv som hund, och att han sedan fortsatt på den litterära banan. Nyfiken undrade jag så klart hur han kom igång och fick till den där första romanen. – Jag var strax över tjugo när jag började skriva mer aktivt, säger Reidar. Det var sextiotal. Jag hade arbetat till sjöss under flera år och hade ingen som helst kontakt med den litterära världen. Däremot hade jag läst enormt mycket under flera år. Efter att ha varit hemma ett tag fick Reidar plötsligt för sig att han kanske borde göra lumpen. Han skrev till flottan och undrade varför han inte blivit inkallad. Hade de tappat bort honom? Vilket han så klart visste att de hade gjort, precis som skolväsendet. – Jag hade jobbat sedan jag var 14, bland annat till sjöss, och flugit under radarn under alla år, säger Reidar. Men nu blev jag inkallad till värnplikt. Under den här tiden fortsatte han skriva och det ledde till att han mötte Kerstin Hallén. En kontakt som han ser tillbaka på med glädje. Han till och med säger att det var Kerstin Halléns förtjänst att han inte gav upp den litterära banan och fortsatte skriva. Hon var redaktör för en skönlitterär sida i tidningen VI och uppmuntrade honom mycket. Tog in hans texter och skrev till honom. Då var det mycket poesi och noveller. Och Kerstin skickade också runt honom på olika fackföreningstidningar för att sälja sina noveller. Det var på så sätt de långsamt blev vänner. Faktum är att Reidar nämner henne som sin viktigaste mentor, och en person som fanns där tills hon gick bort 2012. Denna artikel är en del av Boktugg INSIDER och endast betalande medlemmar kan läsa resten. Är du redan medlem är det bara att [memberful_sign_in_link]logga in[/memberful_sign_in_link]. I annat fall skaffar du dig ett medlemskap på två minuter, prova exempelvis 1 månad för bara 10 kr. [easy-pricing-table id="452"]
Premiärutgåvan av Rookie har vi delat upp i två delar och i denna andra del möter du Reidar Jönsson. Det har hunnit gå många år sedan han debuterade och han är för evigt förknippad med en viss bok om hundliv. Dessutom möter du två författare som blev ett par tack vare skrivandet och som ser tillbaka på sin debutresa. En oväntad koppling mellan dessa båda reportage är … Arbetsförmedlingen.

Reidar Jönsson: "Nästan ett halvt sekel efter debuten, minns jag det som igår"

Reidar är djupt förknippad med sin storslagna succé om tioåriga Ingemar Johanssons uppväxt. Men romanen Mitt liv som hund är verkligen inte allt man behöver veta om honom. Ur den glödande pennan har det kommit oerhört mycket annat och här berättar han om hur allt började. Och om vad som hände efter genombrottet. Vägen fram till den första boken kan se ut på tusen sätt och vid debuten vet man som författare inte heller åt vilket håll vägen svänger. Kanske kommer man inte längre än så. En del skriver sin första bok och sedan är det över. Andra fortsätter i ett halvt decennium och skapar sig en lång och framgångsrik karriär. Reidar Jönsson är en av de sistnämnda och vi träffade honom för en kort intervju om ett skrivande liv. Han är idag 73 år fyllda och lika aktiv som någonsin. Det jag själv visste säkert var att han gjorde en hejdundrande succé med Mitt liv som hund, och att han sedan fortsatt på den litterära banan. Nyfiken undrade jag så klart hur han kom igång och fick till den där första romanen. – Jag var strax över tjugo när jag började skriva mer aktivt, säger Reidar. Det var sextiotal. Jag hade arbetat till sjöss under flera år och hade ingen som helst kontakt med den litterära världen. Däremot hade jag läst enormt mycket under flera år. Efter att ha varit hemma ett tag fick Reidar plötsligt för sig att han kanske borde göra lumpen. Han skrev till flottan och undrade varför han inte blivit inkallad. Hade de tappat bort honom? Vilket han så klart visste att de hade gjort, precis som skolväsendet. – Jag hade jobbat sedan jag var 14, bland annat till sjöss, och flugit under radarn under alla år, säger Reidar. Men nu blev jag inkallad till värnplikt. Under den här tiden fortsatte han skriva och det ledde till att han mötte Kerstin Hallén. En kontakt som han ser tillbaka på med glädje. Han till och med säger att det var Kerstin Halléns förtjänst att han inte gav upp den litterära banan och fortsatte skriva. Hon var redaktör för en skönlitterär sida i tidningen VI och uppmuntrade honom mycket. Tog in hans texter och skrev till honom. Då var det mycket poesi och noveller. Och Kerstin skickade också runt honom på olika fackföreningstidningar för att sälja sina noveller. Det var på så sätt de långsamt blev vänner. Faktum är att Reidar nämner henne som sin viktigaste mentor, och en person som fanns där tills hon gick bort 2012. Denna artikel är en del av Boktugg INSIDER och endast betalande medlemmar kan läsa resten. Är du redan medlem är det bara att [memberful_sign_in_link]logga in[/memberful_sign_in_link]. I annat fall skaffar du dig ett medlemskap på två minuter, prova exempelvis 1 månad för bara 10 kr. [easy-pricing-table id="452"]
Stäng meny