Rookie 1A – Denise Rudbergs framgångssaga och succédebutanterna som ångrade sig

Denise Rudberg

xxx

Premiärutgåvan av Rookie har vi delat upp i två delar och i denna första möter du Denise Rudberg som berättar om sin resa från debuten och framåt. Därefter kommer en artikel om hur en succédebut inte är någon garanti för fortsatt framgång som författare.

Denise Rudberg: “Det blev fan exakt så härligt som jag hade tänkt mig”

Denise Rudberg är idag en storsäljande deckarförfattare som även har skrivit flera populära ungdomsböcker. Men när hon debuterade för snart 20 år sedan skrev hon chick-lit. Följ med på hennes resa från okänd dramatikstudent i New York till etablerad författare med 25 böcker i bagaget.

För ungefär 20 år sedan började Denise Rudbergs debutroman ta form. Två år senare skulle Väninnan komma ut på Fischer förlag.

– Jag påbörjade min debutroman 1997 och slutförde den under 1998, berättar Denise. Under de här åren bodde jag i New York, så enligt klyschornas alla regler satt jag på en parkbänk i Central Park och skrev med penna och papper.

Författaren Denise Rudberg. Foto: Christopher Hunt.

Från början var det tänkt att bli ett kortfilmsmanus eftersom Denise parallellt pluggade Dramatic Writing på New York University. Men det fann sig så att det istället blev en roman, och när manuset var klart skickade hon in det till totalt fem svenska förlag.

– Ett av dem antog mitt manus efter bara tre veckor och på den vägen är det. Men jag hade gjort noggrann research innan jag skickade iväg manuset, förhört mig om hur de olika förlagen arbetade och var jag gissningsvis skulle ha bäst chans att bli utgiven.

Boken Väninnan utspelar sig i Stockholms överklassmiljö och handlar om den unga kvinnan Kristin som befinner sig i ett destruktivt äktenskap. Denise minns väl hur hon blev något av en vattendelare bland recensenterna när hon debuterade – hon fick både en hel del fina hyllningar men också “en massa skit”.

– Jag fick höra allt från “En nutida Jane Austen” till “En mardröm för feminister”. Det sistnämnda bet sig kvar ordentligt eftersom jag kände mig så brutalt missförstådd, säger Denise.

Denna artikel är en del av Boktugg INSIDER och endast betalande medlemmar kan läsa resten. Är du redan medlem är det bara att logga in. I annat fall skaffar du dig ett medlemskap på två minuter, prova exempelvis 1 månad för bara 10 kr.

Månad
39 kr
- Tillgång till allt exklusivt innehåll på Boktugg INSIDER
- Stötta fria artiklar på Boktugg.se
- avsluta när du vill
- prova första månaden för endast 10 kr därefter 39 kr/mån
Helår (12 mån)
399 kr
- Tillgång till allt exklusivt innehåll på Boktugg INSIDER
- Stötta fria artiklar på Boktugg.se
Spara 69 kr!
 

Har du läst dessa avsnitt?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

solve@boktugg.se