Ja, du läste rätt - andra numret av Rookie är här! Den här gången möter du Sara Lövestam, som berättar om sin karriär som författare, och amerikanske Terry Kay, som en gång i tiden skrev om en alldeles särskild, vit hund. Sistnämnde skribent snubblade vår medarbetare Conny över för mer än 20 år sedan och han kunde inte släppa tanken på att en gång få prata med honom. Det har han nu gjort ... [caption id="attachment_495" align="alignnone" width="525"] Författaren Sara Lövestam. Foto: Anna-Lena Ahlström.[/caption]

Sara Lövestam: Mitt mål var aldrig att ge ut en bok, det var att bli författare

Med ett brinnande intresse för språk och en målmedvetenhet sedan unga år att en dag bli författare har Sara Lövestam efter snart ett decennium i författaryrket 18 böcker i bagaget. Dessutom är hon översatt till 9 språk. Men även om beslutsamheten tidigt fanns, så var vägen till utgivning krokigare än hon först hade trott. – Jag började skriva historier när jag var fyra år gammal. Att skriva var aldrig riktigt ett medvetet beslut, det var väldigt självklart för mig, berättar Sara Lövestam. Beslutet att en dag bli författare fattades i samma ögonblick som hon förstod att texten på framsidan av böckerna hon läste faktiskt var namnet på riktiga personer. Insikten att böcker inte uppstår ur intet fick henne att vilja bli en av dem som skapar dem. För henne var det inte bara en dröm, det var ett mål. Skrivandet följde henne genom hela uppväxten, och när hon var 19 år skrev hon sin första bok. – Det var svårare än jag hade trott. Jag insåg själv att mina första försök inte ledde någonvart. Jag visste inte hur jag skulle bygga upp en historia, så mina idéer blev inte tillräckligt komplexa för att kunna fylla ut en hel bok. Detta fick henne att söka efter större idéer i sitt skrivande. Kring 20-årsåldern började hon skicka in sina manus till förlag, men de blev samtliga refuserade – ett hårt slag för Sara som aldrig tidigare hade fått någon kritik för det hon skrev. Vissa av refuseringarna innehöll dock värdefull feedback och några år senare hade hon skaffat sig ett bättre hum om sina styrkor och svagheter. – Först slog jag ifrån mig kritiken, men efterhand började jag ta till mig av vad förlagen skrev. De tyckte ofta att jag hade ett välutvecklat och nyanserat språk, men att historierna var förutsägbara och personerna endimensionella. Så jag fick en fingervisning om vad jag behövde jobba på, säger Sara. Denna artikel är en del av Boktugg INSIDER och endast betalande medlemmar kan läsa resten. Är du redan medlem är det bara att [memberful_sign_in_link]logga in[/memberful_sign_in_link]. I annat fall skaffar du dig ett medlemskap på två minuter, prova exempelvis 1 månad för bara 10 kr. [easy-pricing-table id="452"]
Ja, du läste rätt - andra numret av Rookie är här! Den här gången möter du Sara Lövestam, som berättar om sin karriär som författare, och amerikanske Terry Kay, som en gång i tiden skrev om en alldeles särskild, vit hund. Sistnämnde skribent snubblade vår medarbetare Conny över för mer än 20 år sedan och han kunde inte släppa tanken på att en gång få prata med honom. Det har han nu gjort ... [caption id="attachment_495" align="alignnone" width="525"] Författaren Sara Lövestam. Foto: Anna-Lena Ahlström.[/caption]

Sara Lövestam: Mitt mål var aldrig att ge ut en bok, det var att bli författare

Med ett brinnande intresse för språk och en målmedvetenhet sedan unga år att en dag bli författare har Sara Lövestam efter snart ett decennium i författaryrket 18 böcker i bagaget. Dessutom är hon översatt till 9 språk. Men även om beslutsamheten tidigt fanns, så var vägen till utgivning krokigare än hon först hade trott. – Jag började skriva historier när jag var fyra år gammal. Att skriva var aldrig riktigt ett medvetet beslut, det var väldigt självklart för mig, berättar Sara Lövestam. Beslutet att en dag bli författare fattades i samma ögonblick som hon förstod att texten på framsidan av böckerna hon läste faktiskt var namnet på riktiga personer. Insikten att böcker inte uppstår ur intet fick henne att vilja bli en av dem som skapar dem. För henne var det inte bara en dröm, det var ett mål. Skrivandet följde henne genom hela uppväxten, och när hon var 19 år skrev hon sin första bok. – Det var svårare än jag hade trott. Jag insåg själv att mina första försök inte ledde någonvart. Jag visste inte hur jag skulle bygga upp en historia, så mina idéer blev inte tillräckligt komplexa för att kunna fylla ut en hel bok. Detta fick henne att söka efter större idéer i sitt skrivande. Kring 20-årsåldern började hon skicka in sina manus till förlag, men de blev samtliga refuserade – ett hårt slag för Sara som aldrig tidigare hade fått någon kritik för det hon skrev. Vissa av refuseringarna innehöll dock värdefull feedback och några år senare hade hon skaffat sig ett bättre hum om sina styrkor och svagheter. – Först slog jag ifrån mig kritiken, men efterhand började jag ta till mig av vad förlagen skrev. De tyckte ofta att jag hade ett välutvecklat och nyanserat språk, men att historierna var förutsägbara och personerna endimensionella. Så jag fick en fingervisning om vad jag behövde jobba på, säger Sara. Denna artikel är en del av Boktugg INSIDER och endast betalande medlemmar kan läsa resten. Är du redan medlem är det bara att [memberful_sign_in_link]logga in[/memberful_sign_in_link]. I annat fall skaffar du dig ett medlemskap på två minuter, prova exempelvis 1 månad för bara 10 kr. [easy-pricing-table id="452"]
Stäng meny