[Du är inte inloggad] I detta avsnitt av Rookie-serien möter vi författaren Christina Erikson som berättar om den långa vägen från debuten fram till kontraktet med Albert Bonniers förlag som nu ger ut hennes femte roman. Hennes budskap är tydligt - du får aldrig ge upp. Dessutom pratar vi med hennes redaktör Ulrika Åkerlund om hur det är att redigera debutantmanus. Slutligen presenterar vi ett par aktuella debutanter som kommer ut med sin första bok under hösten. 

Christina Erikson: Livet är inte enkelt, så varför skulle det vara enkelt att skriva en bok?

Från upprepade refuseringar och hårda sågningar till ett flerboksavtal med ett av Sveriges största förlag. Christina Eriksons resa visar att envishet ger resultat. Vi pratar med henne i en lång intervju om kampen att bli utgiven författare och hur hon hela tiden ihärdigt tog sig framåt. I skrivande stund har Christina Eriksons femte bok Din vän Forsete funnits på marknaden i några veckor. Det är hennes första bok som ges ut av Albert Bonniers förlag, som tecknade ett tvåboksavtal med henne sommaren 2017. Men resan dit har varit motsatsen till spikrak, även om Christina länge har varit målmedveten och vetat att det är skrivandet som hon vill syssla med på heltid. – Jag har alltid sysselsatt mig med någon form av berättande, säger Christina. Ända från det att jag var riktigt liten och gjorde egna böcker. Under skoltiden tyckte jag om att skriva uppsatser. Men mitt skrivande tog väl egentligen fart på riktigt först senare, efter att jag hade fått barn. Det var för snart 17 år sedan som Christina började få allt fler tankar kring hur det skulle vara att skriva böcker. Redan från första början var det deckare och spänningslitteratur som tilltalade henne mest, och hon påbörjade flera olika berättelser som inte riktigt mynnade ut i något konkret. Omkring år 2012 tog idén om att bli författare en mer konkret vändning och hon bestämde sig för att skriva en bok på riktigt. – Jag gjorde nog alla fel som man kan göra, erkänner Christina med ett skamset leende. Jag kan ibland tänka på de förlag dit jag skickade det där första manuset … jösses, de var tvungna att läsa eländet. Men jag lärde mig något utav det där också. Man har olika inlärningsprocesser och jag fick lära mig den hårda vägen. Christina fick ta emot sina första refuseringar vilket väckte en vilja att ta reda på vad det var som inte dög med hennes manus. Genom kontakter hittade hon en lektör som hon anlitade för att få hjälp med att komma vidare. – Lektören ville att jag skulle utveckla karaktärer och gestaltning, och bara det var rena grekiskan för mig. Men jag arbetade på och efter ett tag valde jag att skicka in manuset igen till några förlag. En vanlig refusering kan vara tung att ta emot, men Christina berättar att hon i och med sitt andra försök fick ”huvudet avbitet” i en ordentlig sågning från ett hybridförlag. – Det gjorde ont att få den där smällen. Men jag satt med refuseringen utskriven bredvid mig och tänkte: Jag ska ta mig tusan göra det här ordentligt! Istället för att låta sig tryckas ner av förlagets kritik så använde hon sig av den och skrev om sitt manus ytterligare en gång. När omarbetningen var klar ringde hon upp personen som hade sågat henne och berättade att hon hade tagit till sig, och undrade om de skulle kunna tänka sig att läsa igen. Det ledde slutligen till utgivning och manuset kom ut i mycket omarbetad form. Jag säger till Christina att jag tycker det är beundransvärt att hon inte gav upp, men hon svarar eftertänksamt att hon tål ganska mycket och är van att resa sig efter att ha mött svårigheter. – Har jag bestämt mig för något så ska jag också försöka göra det. Livet är inte enkelt, så varför skulle det vara enkelt att skriva en bok? Denna artikel är en del av Boktugg INSIDER och endast betalande medlemmar kan läsa resten. Är du redan medlem är det bara att [memberful_sign_in_link]logga in[/memberful_sign_in_link]. I annat fall skaffar du dig ett medlemskap på två minuter, prova exempelvis 1 månad för bara 10 kr. [easy-pricing-table id="452"]
[Du är inte inloggad] I detta avsnitt av Rookie-serien möter vi författaren Christina Erikson som berättar om den långa vägen från debuten fram till kontraktet med Albert Bonniers förlag som nu ger ut hennes femte roman. Hennes budskap är tydligt - du får aldrig ge upp. Dessutom pratar vi med hennes redaktör Ulrika Åkerlund om hur det är att redigera debutantmanus. Slutligen presenterar vi ett par aktuella debutanter som kommer ut med sin första bok under hösten. 

Christina Erikson: Livet är inte enkelt, så varför skulle det vara enkelt att skriva en bok?

Från upprepade refuseringar och hårda sågningar till ett flerboksavtal med ett av Sveriges största förlag. Christina Eriksons resa visar att envishet ger resultat. Vi pratar med henne i en lång intervju om kampen att bli utgiven författare och hur hon hela tiden ihärdigt tog sig framåt. I skrivande stund har Christina Eriksons femte bok Din vän Forsete funnits på marknaden i några veckor. Det är hennes första bok som ges ut av Albert Bonniers förlag, som tecknade ett tvåboksavtal med henne sommaren 2017. Men resan dit har varit motsatsen till spikrak, även om Christina länge har varit målmedveten och vetat att det är skrivandet som hon vill syssla med på heltid. – Jag har alltid sysselsatt mig med någon form av berättande, säger Christina. Ända från det att jag var riktigt liten och gjorde egna böcker. Under skoltiden tyckte jag om att skriva uppsatser. Men mitt skrivande tog väl egentligen fart på riktigt först senare, efter att jag hade fått barn. Det var för snart 17 år sedan som Christina började få allt fler tankar kring hur det skulle vara att skriva böcker. Redan från första början var det deckare och spänningslitteratur som tilltalade henne mest, och hon påbörjade flera olika berättelser som inte riktigt mynnade ut i något konkret. Omkring år 2012 tog idén om att bli författare en mer konkret vändning och hon bestämde sig för att skriva en bok på riktigt. – Jag gjorde nog alla fel som man kan göra, erkänner Christina med ett skamset leende. Jag kan ibland tänka på de förlag dit jag skickade det där första manuset … jösses, de var tvungna att läsa eländet. Men jag lärde mig något utav det där också. Man har olika inlärningsprocesser och jag fick lära mig den hårda vägen. Christina fick ta emot sina första refuseringar vilket väckte en vilja att ta reda på vad det var som inte dög med hennes manus. Genom kontakter hittade hon en lektör som hon anlitade för att få hjälp med att komma vidare. – Lektören ville att jag skulle utveckla karaktärer och gestaltning, och bara det var rena grekiskan för mig. Men jag arbetade på och efter ett tag valde jag att skicka in manuset igen till några förlag. En vanlig refusering kan vara tung att ta emot, men Christina berättar att hon i och med sitt andra försök fick ”huvudet avbitet” i en ordentlig sågning från ett hybridförlag. – Det gjorde ont att få den där smällen. Men jag satt med refuseringen utskriven bredvid mig och tänkte: Jag ska ta mig tusan göra det här ordentligt! Istället för att låta sig tryckas ner av förlagets kritik så använde hon sig av den och skrev om sitt manus ytterligare en gång. När omarbetningen var klar ringde hon upp personen som hade sågat henne och berättade att hon hade tagit till sig, och undrade om de skulle kunna tänka sig att läsa igen. Det ledde slutligen till utgivning och manuset kom ut i mycket omarbetad form. Jag säger till Christina att jag tycker det är beundransvärt att hon inte gav upp, men hon svarar eftertänksamt att hon tål ganska mycket och är van att resa sig efter att ha mött svårigheter. – Har jag bestämt mig för något så ska jag också försöka göra det. Livet är inte enkelt, så varför skulle det vara enkelt att skriva en bok? Denna artikel är en del av Boktugg INSIDER och endast betalande medlemmar kan läsa resten. Är du redan medlem är det bara att [memberful_sign_in_link]logga in[/memberful_sign_in_link]. I annat fall skaffar du dig ett medlemskap på två minuter, prova exempelvis 1 månad för bara 10 kr. [easy-pricing-table id="452"]
Stäng meny