[Du är inte inloggad] I detta avsnitt av Rookie-serien möter vi Carin Gerhardsen som gick från en litterär debut till en framgångsrik deckarserie som älskats av läsare världen över. Ändå valde hon att avsluta serien och ta en paus i sitt författarskap. Nu är hon tillbaka med en fristående spänningsroman. Carin berättar för oss om resan från debuten, hur tio av elva förlag refuserade hennes deckarmanus och prestationsångesten som präglar skrivprocessen än idag.

Carin Gerhardsen: "Det blev helt ärligt lite stressigt att skriva en bok om året"

Man kan först tro att vägen till bästsäljande deckarförfattare var spikrak för Carin Gerhardsen. Men egentligen debuterade hon med en helt annan typ av roman och har flera gånger tvivlat på sin egen förmåga. Vi träffas i en hotellobby i Stockholm några veckor innan den nya boken Det som göms i snö ska släppas. Det har gått tre år sedan den sista boken i Hammarbyserien, Falleri Fallera Falleralla, kom ut. Jag är givetvis nyfiken på varför man väljer att avsluta en deckarserie som älskats av läsare och översatts till mer än 25 språk. Men först ska vi prata om hennes litterära debut, som faktiskt inte var en deckare. Många tror att hon debuterade med Pepparkakshuset 2008 men hennes första bok kom faktiskt ut sexton år tidigare. ”Jag skrev en filosofisk idéroman som heter På flykt från tiden som lyckades ta sig igenom det som redan då var ett nålsöga. Den kom ut på ett förlag som hette Wiken som hörde till Bra Böcker. Jag hade en lite naiv tro på att den skulle bli en kioskvältare och att jag sedan skulle kunna skriva på heltid”, berättar Carin Gerhardsen. Romanen fick bra recensioner och den första upplagan sålde slut – men det trycktes ingen ny. ”Jag upptäckte när jag gick in i en bokhandel och letade efter min bok att den hade hamnat långt in i butiken i en hylla med ryggen ut. Jag insåg att jag inte skulle kunna leva på att skriva böcker så jag gav upp författarkarriären och harvade vidare på mitt jobb som IT-konsult.” Det gjorde hon framgångsrikt i många år. Hon jobbade med utveckling av GSM-basstationer, börshandelssystem, en JAS-simulator och mycket annat. Skrivandet lades på is tills hennes man övertalade henne att börja skriva igen långt senare.

Skriva vad läsarna vill ha – deckare

Hon bestämde sig för att denna gång skriva vad förlag och läsare efterfrågade: kriminalromaner. ”Jag tänkte att jag skriver några deckare först så kan jag återgå till filosofiska romaner igen. Men det var så kul att skriva deckare eller snarare spänning, så jag blev kvar där.” Hon tog tjänstledigt i fyra och ett halvt år, varav ett halvår tillbringades på resa utomlands. Under den tiden skrev hon de första tre böckerna i Hammarbyserien. Planen var att skicka in tre hela böcker på en gång. ”Jag ville sticka ut och visa förläggarna att jag var produktiv eftersom man förväntas skriva en ny bok varje år som deckarförfattare. Men det tog längre tid än jag tänkt mig att skriva eftersom jag blev modfälld”, avslöjar Carin. Faktum är att hon var på väg att ge upp hela projektet efter att ha skrivit två och en halv bok. Denna artikel är en del av Boktugg INSIDER och endast betalande medlemmar kan läsa resten. Är du redan medlem är det bara att [memberful_sign_in_link]logga in[/memberful_sign_in_link]. I annat fall skaffar du dig ett medlemskap på två minuter, prova exempelvis 1 månad för bara 10 kr. [easy-pricing-table id="452"]
[Du är inte inloggad] I detta avsnitt av Rookie-serien möter vi Carin Gerhardsen som gick från en litterär debut till en framgångsrik deckarserie som älskats av läsare världen över. Ändå valde hon att avsluta serien och ta en paus i sitt författarskap. Nu är hon tillbaka med en fristående spänningsroman. Carin berättar för oss om resan från debuten, hur tio av elva förlag refuserade hennes deckarmanus och prestationsångesten som präglar skrivprocessen än idag.

Carin Gerhardsen: "Det blev helt ärligt lite stressigt att skriva en bok om året"

Man kan först tro att vägen till bästsäljande deckarförfattare var spikrak för Carin Gerhardsen. Men egentligen debuterade hon med en helt annan typ av roman och har flera gånger tvivlat på sin egen förmåga. Vi träffas i en hotellobby i Stockholm några veckor innan den nya boken Det som göms i snö ska släppas. Det har gått tre år sedan den sista boken i Hammarbyserien, Falleri Fallera Falleralla, kom ut. Jag är givetvis nyfiken på varför man väljer att avsluta en deckarserie som älskats av läsare och översatts till mer än 25 språk. Men först ska vi prata om hennes litterära debut, som faktiskt inte var en deckare. Många tror att hon debuterade med Pepparkakshuset 2008 men hennes första bok kom faktiskt ut sexton år tidigare. ”Jag skrev en filosofisk idéroman som heter På flykt från tiden som lyckades ta sig igenom det som redan då var ett nålsöga. Den kom ut på ett förlag som hette Wiken som hörde till Bra Böcker. Jag hade en lite naiv tro på att den skulle bli en kioskvältare och att jag sedan skulle kunna skriva på heltid”, berättar Carin Gerhardsen. Romanen fick bra recensioner och den första upplagan sålde slut – men det trycktes ingen ny. ”Jag upptäckte när jag gick in i en bokhandel och letade efter min bok att den hade hamnat långt in i butiken i en hylla med ryggen ut. Jag insåg att jag inte skulle kunna leva på att skriva böcker så jag gav upp författarkarriären och harvade vidare på mitt jobb som IT-konsult.” Det gjorde hon framgångsrikt i många år. Hon jobbade med utveckling av GSM-basstationer, börshandelssystem, en JAS-simulator och mycket annat. Skrivandet lades på is tills hennes man övertalade henne att börja skriva igen långt senare.

Skriva vad läsarna vill ha – deckare

Hon bestämde sig för att denna gång skriva vad förlag och läsare efterfrågade: kriminalromaner. ”Jag tänkte att jag skriver några deckare först så kan jag återgå till filosofiska romaner igen. Men det var så kul att skriva deckare eller snarare spänning, så jag blev kvar där.” Hon tog tjänstledigt i fyra och ett halvt år, varav ett halvår tillbringades på resa utomlands. Under den tiden skrev hon de första tre böckerna i Hammarbyserien. Planen var att skicka in tre hela böcker på en gång. ”Jag ville sticka ut och visa förläggarna att jag var produktiv eftersom man förväntas skriva en ny bok varje år som deckarförfattare. Men det tog längre tid än jag tänkt mig att skriva eftersom jag blev modfälld”, avslöjar Carin. Faktum är att hon var på väg att ge upp hela projektet efter att ha skrivit två och en halv bok. Denna artikel är en del av Boktugg INSIDER och endast betalande medlemmar kan läsa resten. Är du redan medlem är det bara att [memberful_sign_in_link]logga in[/memberful_sign_in_link]. I annat fall skaffar du dig ett medlemskap på två minuter, prova exempelvis 1 månad för bara 10 kr. [easy-pricing-table id="452"]
Stäng meny