Rookie 7: Mats Strandberg tar oss med från början till Slutet

Författaren Mats-Strandberg. Foto: Leo Erdfelt

[Du är inte inloggad]

I detta avsnitt av Rookie-serien möter vi en författare som etablerat sig som en av våra största fantastikmästare just nu, men vars skrivande tog avstamp i en helt annan genre. Ta del av en lång intervju med Mats Strandberg som bland annat berättar om att det centrala i hans skrivande alltid har varit att utforska karaktärer, relationer och vad det innebär att vara människa. Så även i den senaste boken, ungdomsromanen Slutet, där vår vardagliga mänsklighet ställs på sin spets.

Foto: Leo Erdfelt

Mats Strandberg: I slutändan verkar mina böcker alltid handla om hela projektet att vara människa

I sin senaste bok Slutet tar sig Mats Strandberg an både jordens undergång och livets stora existentiella frågor. Men hans författarkarriär inleddes med mer lättsmälta relationsromaner. Följ med på en tillbakablick till där det hela började.

Med ett tiotal böcker i bagaget kan Mats med rätta kalla sig en erfaren författare. Många stötte på hans namn för första gången i samband med ungdomsböckerna Cirkeln, Eld och Nyckeln, som Mats skrev tillsammans med Sara Bergmark Elfgren 2011–2013. Engelsforstrilogin blev en gigantisk succé både i Sverige och internationellt, och gav båda författarna en stor skjuts framåt i karriären.

Men faktum är att Mats Strandberg hade skrivit tre romaner redan innan Engelsfors. För den som följt Mats de senaste åren och hur han mer och mer etablerat sig som skräckmästare med böcker som Färjan (2015) och Hemmet (2017), kan det kanske verka otroligt att han faktiskt debuterade med chicklit. Det var åtminstone så Mats debut Jaktsäsong (2006) beskrevs på sina håll.

Själv beskriver han sina första böcker som relationsromaner.

– Det är inte så stor skillnad som man skulle kunna tro mot böckerna jag skriver nu, förutom att jag är en mycket bättre författare nu förstås. Nu vet jag vad jag håller på med. Men karaktärer och relationer är fortfarande det jag tycker är roligt att skriva om, det har varit det centrala redan från början, berättar Mats när vi träffas i en hotellobby i Malmö.

Debutromanen Jaktsäsong speglade på många sätt Mats eget liv i mitten av 00-talet då han var singel och tillbringade mycket tid ute på gayklubbar.

– På den tiden hade jag väldigt intensiva vänskapsrelationer med mina tjejkompisar. Samtidigt var jag så otroligt trött på hela chicklit-eran och serier som Sex and the City, det fanns en hel genre som cirkulerade kring ett gäng tjejer som, ibland när det passade för handlingen, hade en fingerknäppande bögbästis utan eget liv. Det var så ytligt skildrat, och jag ville berätta om den sortens vänskapskonstellationer på riktigt och vända på perspektiven inom typisk chicklit.

Bok två, Bekantas bekanta som kom året efter debuten, beskriver Mats som ”mycket eurotechno, 90-talsnostalgi, dragqueens och kändisskap”. Båda de första böckerna fick lite motvilligt positiva recensioner men sålde inte särskilt bra.

– Åtminstone inte lika bra som förlaget hoppades. Gaypubliken trodde att det var chicklit och chicklit-publiken trodde att det var gayböcker, haha.

Tredje boken Halva liv var en sorts thriller som utspelade sig på 1950-talets Österlen.

– Jag är nöjd med mycket i den boken, även om jag skulle göra mycket annorlunda idag, säger Mats med ett leende.

Vad har du för känslor för dina första böcker idag?
– De är kanske ytliga, vilket beror på att jag var lite ytlig på den tiden. Eller snarare så här: jag vågade inte ta steget fullt ut, och ta saker helt på allvar. Samtidigt är det många som gillar de första böckerna och som ber mig fortsätta skriva i den stilen, och det är ju jättekul. Böckerna är bra för vad de är, men mitt liv handlar inte riktigt om de sakerna längre. Numera är jag gift och orkar inte gå ut längre, säger Mats och fortsätter:

Denna artikel är en del av Boktugg INSIDER och endast betalande medlemmar kan läsa resten. Är du redan medlem är det bara att logga in. I annat fall skaffar du dig ett medlemskap på två minuter, prova exempelvis 1 månad för bara 10 kr.

Månad
39 kr
- Tillgång till allt exklusivt innehåll på Boktugg INSIDER
- Stötta fria artiklar på Boktugg.se
- avsluta när du vill
- prova första månaden för endast 10 kr därefter 39 kr/mån
Helår (12 mån)
399 kr
- Tillgång till allt exklusivt innehåll på Boktugg INSIDER
- Stötta fria artiklar på Boktugg.se
Spara 69 kr!
 

Har du läst dessa avsnitt?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

anna.von.friesen@boktugg.se