Från blogginlägg till bok

Hur vet man om det finns en marknad för en boktitel? Det går förstås att studera andra titlar i ämnet, höra med återförsäljare hur dessa titlar gått. Det går att undersöka trender rent allmänt, kanske göra en marknadsundersökning genom att fråga folk som tillhör den förmodade målgruppen.

Eller så kan man utgå ifrån en blogg eller rentav ett enskilt blogginlägg. I detta Säljtugg möter vi en författare som gjorde precis så – skrev ett blogginlägg, såg att det fick spridning och bestämde sig för att förvandla det till en hel bok tillsammans med en kollega.

På senare år har det blivit allt vanligare att bloggare och andra personer med en stor följarskara på någon plattform (Instagram, Youtube, Facebook mfl) tar steget att skriva en bok. Det går att bygga på två sätt – dels att den person som har attraherat alla dessa följare har en personlig historia som är värd att berätta. Två bra exempel är förstås Therése Lindgren (Ibland mår jag inte så bra och Vem bryr sig?) och Joakim Lundell (Monster och Du är inte ensam) – två youtubers som har fler tittare än de flesta traditionella tv-program.

Men när vi idag pratar om att gå från blogg till bok så tänker vi snarare på dem som bloggar om ett specifikt ämne. Alltså lämpar sig denna metod främst för fackböcker, inte skönlitterära. Eller, det finns faktiskt exempel på hur man kan inleda en publicering av en bok som följetong på sin blogg för att sedan sammanställa det hela och ge ut som en bok. Det var så jag själv inledde min författarbana och det är i princip vad Wattpad bygger sin affärsidé på.

Låt oss dock fokusera på bloggen som verktyg för att skriva en fackbok. Som författare finns det flera fördelar med att använda en blogg som bas för ett bokprojekt:

(…)
För att kunna läsa resten av denna artikel från Analysbrevet måste du ha vara inloggad och ha en
Business-prenumeration (pris från 1200 kr/år). Är redan Business-prenumerant så logga in här.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är grundare och chefredaktör på Boktugg. Journalist sedan tidigt 90-tal och författare till ett tiotal böcker, både skönlitteratur och facklitteratur.

solve@boktugg.se