Patreon – bygg ditt eget stödpaket

Patreon är en plattform för att söka stöd direkt från exempelvis läsare om man är författare.

Förlag och författare har sällan byggt sin verksamhet enbart på bokförsäljning via återförsäljare. Egen webbshop och event har alltid varit viktiga. Men även att hitta andra intäktskällor. Stipendier och statliga stöd är en del. Men det går även att bygga sitt eget stödpaket med plattformar som Patreon.

Jag skriver detta i coronakrisens tidevarv. Exakt hur och var det kommer att slå är ännu oklart. Den fysiska bokhandeln är hårt drabbad, liksom alla typer av publika framträdanden oavsett om det är författarkvällar, mässor eller signeringar.

Återstår gör berättelserna på papper, skärm eller i hörlurar. Och givetvis digitala kanaler för text, ljud och bild. Vi har redan sett exempel på hur releasefester flyttas från fysiska lokaler till Facebook och andra plattformar. Det blir inte samma upplevelse. Det blir en annan upplevelse.

Vi kommer de närmsta åren att få se en stark utveckling för olika typer av webbsändningar. När klimatkrisen och coronakrisen samverkar blir det oundvikligt att minska vårt resande över landet och över jordklotet.

Men här tänkte jag inte fokusera på just hur vi digitaliserar möten mellan läsare och författare primärt, utan istället på hur man som förlag eller författare kan bygga upp ett eget stöd som inte bygger på att du ansöker hos välvilliga stipendiefonder eller hos Kulturrådet. Idag finns tekniken för att ansöka om stöd från läsarna. Det går inte att jämföra med förmögenheten hos Svenska Akademien eller staten. Men kollektivt har dina läsare enorma resurser och många av dem älskar dig och det du gör.

Kickstarter = engångsstöd för projekt

De allra flesta är troligen bekanta med Kickstarter numera. Inte minst för att det finns en rad framgångsrika svenska exempel på kampanjer som genomförts på just denna plattform.

(…)
För att kunna läsa resten av denna artikel från Analysbrevet måste du ha vara inloggad och ha en
Business-prenumeration (pris från 1200 kr/år). Är redan Business-prenumerant så logga in här.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är grundare och chefredaktör på Boktugg. Journalist sedan tidigt 90-tal och författare till ett tiotal böcker, både skönlitteratur och facklitteratur.