Världsbokdagen och andra dagar

Världsbokens dag är den 23 april.

Den 23 april varje år är det världsbokdagen. Men nästan varje dag på året är det någontings dag. En del av dem är väldigt bra dagar för att sälja böcker, andra kan bli det. Vilken dag är din boks dag?

Världsbokdagen är en temadag instiftad av Unesco 1995 för att uppmärksamma boken och upphovsrätten. Temadagen infaller 23 april varje år.
Idén kommer ursprungligen från en valenciansk författare Vicente Clavel Andrés som en väg att fira Miguel de Cervantes, vars dödsdag troddes vara den 23 april, liksom William Shakespeares, fast med olika kalendrar. Den 23 april är en minnesdag för många fler författare. Vid Unescos beslut fanns även med minnesdagen för Garcilaso de la Vega.

I Katalonien (nordöstra Spanien) har man sedan 1900-talets början firat skyddshelgonet Sankt Görans dag den 23 april, genom att ge en bok i gåva till dem man tycker om och få en ros tillbaka. Med inspiration från denna tradition föreslog International Publishers Association en internationell dag, och Spanien lämnade förslaget till Unesco. (Wikipedia)

I bokbranschen har man på senare år jobbat allt mer med att skapa aktiviteter inte bara på världsboksdagen utan hela veckan, både i skolor, på bibliotek och i bokhandeln. I år (2020) hade Bokhandlareföreningen stora planer på skolbesök ute i bokhandlar och stora bokpaket under världsbokveckan. Men det ställdes in på grund av coronapandemin. Förhoppningsvis återkommer det nästa år. Även i andra länder är det gott om aktiviteter på världsbokdagen, eller som den heter internationellt: World Book Day.

Andra stora bokförsäljningsdagar

Vi vet att böcker är populära presenter, inte minst fysiska böcker. Det är en gåva som kan anpassas till mottagarens personliga intresse. Uttrycket “det finns en bok för alla” stämmer verkligen. Oavsett vad du har för intresse går det (nästan) alltid att hitta en bok om detta.

(…)
För att kunna läsa resten av denna artikel från Analysbrevet måste du ha vara inloggad och ha en
Business-prenumeration (pris från 1200 kr/år). Är redan Business-prenumerant så logga in här.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är grundare och chefredaktör på Boktugg. Journalist sedan tidigt 90-tal och författare till ett tiotal böcker, både skönlitteratur och facklitteratur.