Konsten att sälja ett bokförlag – hur mycket är det värt?

Hur mycket är ett förlag värt? Allt handlar om prognoser för framtida tillväxt och lönsamhet. Foto: iStock.

Den här gången kommer Analysbrevet inte att handla om att sälja böcker utan om att sälja hela förlag. Det kan vara intressant för alla, även de som inte funderar på att sälja – eller köpa – ett förlag just nu.

Vi kan börja med att konstatera att det inte är enkelt att sälja ett bokförlag. De allra flesta bokförlag har nämligen ett väldigt begränsat värde. 

Vad är värt något i ett förlag? Innan du kan värdera ett bokförlag så måste du förstå var värdet finns. Och det är tyvärr inte särskilt upplyftande för de flesta småförlag. Låt oss titta på tillgångarna i bolaget:

Personalen
De anställda är inte sällan den största tillgången. I ett mindre förlag är det då oftast en förläggare som bevisat sin fingertoppskänsla i att hitta titlar som säljer eller en förlagschef som visat en förmåga att både välja och sälja. Ett köp av hens förlag blir då ett sätt att rekrytera personen. Det innebär också att den som tänker sälja sitt förlag för att man vill gå i pension eller göra något annat, inte heller kan tillgodoräkna sig detta värde. Övrig personal förutom ledningen då? Jo, det är klart att om man har hittat ett väldigt bra team så har det ett visst värde, men samtidigt så är det krasst sett enkelt för ett större förlag att headhunta nyckelpersoner utan att behöva köpa ett helt förlag.

Författarna
Den största tillgången i ett förlag är ofta de författare man lyckats knyta till sig. Men som alla vet är författare inte livegna och sällan uppbundna på kontrakt mer än en bok i taget. Hur många förlag har råd att betala ut förskott för att försäkra sig om att ge ut flera böcker i rad av en författare redan innan böckerna är skrivna? Nej, i de flesta fall skriver förlaget avtal med sina författare när de lämnat in ett manus de finner värt att ge ut. På gott och ont. Det innebär i alla fall att när någon ska värdera ett förlag och tittar på vilka författare som förlaget gett ut så är det visserligen meriterande men egentligen av begränsat värde. En författare som bevisat sig sälja bra kan ofta enkelt köpas över av ett annat förlag, även om förlaget har en väldigt nära relation till författaren.

(…)
För att kunna läsa resten av denna artikel från Analysbrevet måste du ha vara inloggad och ha en
Business-prenumeration (pris från 1200 kr/år).

LOGGA IN
eller
PRENUMERERA

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är grundare och chefredaktör på Boktugg. Journalist sedan tidigt 90-tal och författare till ett tiotal böcker, både skönlitteratur och facklitteratur.