Författarliv: En kärlekshistoria långt utöver det vanliga

På fotot: Hanne. Bild: Conny Palmkvist

I april 1945 tog kärlekshistorien mellan Kim Malthe-Bruun och Hanne abrupt slut. Och 75 år senare hittar en författare historien när han gör research om något annat. Att få skriva böcker är ibland en oerhörd belöning. 

En del saker måste ske. Jag menar att ödet ibland ställer sig framför oss och linjerar vägen.

Tidigt under förmiddagen den 12 augusti fick jag tipset av en dansk forskare att beställa biografin om Kim Malthe-Bruun. Det gjorde jag också, den behövdes i researchen till min egen kommande bok. Kim var motståndsman, poet och förälskad under andra världskriget. Han blev avrättad av tyskarna i Danmark i april 1945. Jag hade aldrig hört talas om honom innan. 

Dagen efter kom jag hem och hittade förvånad boken på dörrmattan. Stressad öppnade jag paketet från nätbokhandeln och läste snabbt, förstod att texterna bestod av brev som Kim skrivit till familjen och bekanta under kriget. De flesta av breven var ställda till en Hanne, en ung flickvän. Mer än så hann jag inte läsa. Jag var redan sen till en releasefest i Höganäs. En ny bok, mingel och mat. När jag kom dit möttes jag av ett hundratal människor, vackert sorl och glada miner. Jag hälsade på kvällens författare och gled omkring ett par minuter.

Men sedan kom en kvinna ur personalen fram och sa att någon ville hälsa på mig. Jag följde med och träffade en äldre kvinna i hörnet av bokhandeln. Gråhårig, nyfiken blick, en kopp kaffe i handen. Och hon såg avvaktande på mig innan vi hälsat. Hon berättade att någon där sagt att jag skrev en bok om den danska motståndsrörelsen. Jag nickade, bekräftade att det stämde. 

”Det är jag som är Hanne”, sa hon då. ”Jag är nittiofem år gammal och det var till mig Kim Malthe-Bruun skrev alla de vackra breven, som du säkert läst om.”

För att läsa resten av artikeln (och många andra fyllda av skrivtips som gör dig till en bättre författare) …

PRENUMERERA
eller
LOGGA IN

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Conny Palmkvist