Tips från redaktören: Så förbereder du dig innan du skickar in ditt manus

Red

Är det dags att skicka in ditt manus till ett förlag? Här kommer några råd från en erfaren redaktör om vad du ska tänka på som författare. Det är hårda bud, men låt dig inte nedslås.

1. Stålsättning

När du ska skicka in manus manus, tänk stoiskt, ställ in dig på att ha tålamod och stålsätt dig. Din bebis kommer att granskas, men tappa inte modet. Var ödmjuk inför de expertråd du kommer att få (om du kommer så långt som till att förlaget läser eller har beställt en lektörsläsning) men kräv förklaringar om du tycker att synpunkter i utlåtandet är vaga. Försök att inte bli defensiv utan ställ in dig på att förstå vart lektören/förlaget vill komma. Hen har en annan syn på texten och är inte känslomässigt engagerad – iallafall inte till en början.

2. Noggrannhet

Läs manuset en extra gång! Och sen en till. Skiljetecken, stavfel, upprepningar, felaktig meningsbyggnad, missade ord? Lusläs och eliminera.

Ett exempel: Många har word inställt på att det automatiskt blir stor bokstav efter skiljetecken. Detta ställer till problem i detta fall: ”Vem är det?” Frågade han. Gå igenom allt sånt. Det kan tyckas som en liten sak som inte egentligen påverkar textens budskap, men det stör läsningen när den yrkesskadade redaktören/lektören hela tiden irriterar sig på det.

Typografin. Är den konsekvent, är typsnitt och grad samma manuset igenom? Har alla avvikande saker i texten samma typografi, t ex sms, tidningsreportage eller annat som kan dyka upp i skönlitteratur. Även detta är viktigt för en skön läsupplevelse.

För att läsa resten av artikeln (och många andra fyllda av skrivtips som gör dig till en bättre författare) …

PRENUMERERA
eller
LOGGA IN

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Conny Palmkvist