Det är inte okej att vara en sexistisk eller rasistisk fisk

Jämlikhet och jämställdhet är självklara ord på 2020-talet. Men hur ska ett bokförlag navigera i tider av förändring då värderingar förändras. Foto: iStock.

Blåser förändringens vindar hårdare just nu, frågar sig många. Helt klart är att bokbranschen precis som resten av samhället måste förhålla sig till mycket mer än rasism och jämställdhet.

“Racist fish” hade någon sprayat på statyn av den lilla sjöjungfrun i Köpenhamn och alla undrade vad personen bakom egentligen menade. Var författaren HC Andersen rasist? Nej, menar kännare.

Tiderna förändras och med dem värderingarna. För några år sedan upptäckte jag Nordisk familjebok som stod i några hyllor i vår sommarstuga. Jag minns inte nu, men jag tror de var utgivna på 1920- eller 1930-talet. Det jag tydligt minns däremot är att texterna i detta uppslagsverk framstod som grovt rasistiska på flera ställen.

Det som då var kunskap ses idag som ren okunskap. Tiderna förändras. Som förläggare och författare måste man förhålla sig till detta även om det verkligen inte är enkelt.

Hur mycket ska man acceptera i gamla berättelser skrivna i en annan tid? Är det bra att låta dem vara kvar i ursprungsskick som ett tidsdokument, men bara förse dem med varningstexter om att när den här boken skrevs var det ansett som okej att använda vissa ord.

Hade det varit okej med en nyutgåva av Nordisk familjebok? På Projekt Runeberg går det att läsa Uggleupplagan (utgiven mellan 1904 och 1926) som beskrivs som ett “konversationslexikon och realencyklopedi” och i redaktionskommittén sitter en lektor och två professorer samt förste antikvarien i Riksarkivet. Lärda vita män. Utgiven av Nordisk familjeboks förlag.

Men i det nittonde bandet (från 1913) hittar vi uppslagsordet som chockade mig när jag läste det första gången i sommarstugan.

(…)
För att kunna läsa resten av denna artikel från Analysbrevet måste du ha vara inloggad och ha en
Business-prenumeration (pris från 1200 kr/år).

LOGGA IN
eller
PRENUMERERA

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är grundare och chefredaktör på Boktugg. Journalist sedan tidigt 90-tal och författare till ett tiotal böcker, både skönlitteratur och facklitteratur.