Skriv varje dag – skaffa dig en skrivarsvit för att bli författare på riktigt

Hur lång skrivarsvit har du? Utmana dig själv att skriva varje dag genom att hålla koll på det. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Ett klassiskt råd för att bli författare är “skriv varje dag”. Det är också en metod för att bli klar med en bok. Skaffa dig en skrivarsvit som då inte syftar på lokal utan är en översättning av writing streak.

Som sportfåne gillar jag att låna uttryck och inspiration från idrottens värld även när jag vill utveckla mitt skrivande. Ett av mina mest populära blogginlägg genom tiderna är “23-minutersmetoden” som handlade om att skriva varje dag och att man kunde sikta på att åtminstone hitta 23 minuter. Det är inte omöjligt.

För den som vill bli författare räcker inte det utan man vill hitta en timme eller gärna två.

Det här är också vad NaNoWriMo (National Novel Writing Month) som äger rum i november varje år handlar om. Deltagarna utmanar sig själva att skriva en roman på en månad (30 dagar) som är minst 50 000 ord lång. Nu är det fortfarande en ganska kort roman, om det inte är en barn- eller ungdomsbok förstås.

Matte för författare: Hur många ord per dag?

Men den som deltar i NaNoWriMo märker snart att det handlar om en sak: hur många ord kan du skriva per dag i snitt? Enkel matematik: 1667 ord. På samma sätt kan varje författare sedan räkna ut hur lång tid det tar att skriva en bok.

Många romaner är mellan 70 000 och 100 000 ord långa idag. Skriver du 1 000 ord per dag så tar det mellan 70 och 100 dagar att skriva en bok.

… och nu måste du logga in för att läsa resten av artikeln – och många andra fyllda av skrivtips som gör dig till en bättre författare. Skaffa en Insiderprenumeration (350 kr/år) eller Business-prenumeration (pris från 1272 kr/år). Är du redan betalande prenumerant så logga in här.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är grundare och chefredaktör på Boktugg. Journalist sedan tidigt 90-tal och författare till ett tiotal böcker, både skönlitteratur och facklitteratur.