Stockholm som förlagshuvudstad utmanas av jobba hemifrån-trenden

Kommer Stockholm för evigt att vara förlagshuvudstad - eller väljer fler att flytta ut? Foto: iStock.

Börjar flykten från Stockholm nu, efter pandemin? Höga hyror, höga boendekostnader och höga löner är inte vad bokbranschen behöver. Pandemin visade att digitala verktyg redan idag gör det möjligt att jobba var som helst – så varför inte flytta långt från Stockholm?

Med tanke på hur fokuserad den svenska bokbranschen är till Stockholm kommer det här Analysbrevet att upplevas som provocerande av många. Egentligen funderade jag över det här redan för ett år sedan, men pandemin har satt ännu större fokus på frågan om urbaniseringen verkligen kommer att fortsätta dominera – eller om tekniken nu gjort att vi lika gärna kan dra nytta av att Sverige är glesbefolkat.

Två stora klassiska förlagsborgar ligger i Stockholm. Bonnierhuset på Sveavägen och Norstedtshuset på Riddarholmen. Men de senaste månaderna har det ekat tomt i de stora gamla stenbyggnaderna.

Efter pandemin har stora och små företag över hela världen uppmanat eller tvingat sina medarbetare att jobba hemifrån. Och till somligas förvåning har det fungerat alldeles utmärkt. I vissa fall har det till och med blivit mer produktivt för dem som sluppit en timmes pendling enkel väg. En hel arbetsdag i minskad pendlingstid per vecka.

Tittar vi på det stora landet i väst, USA, så har flera stora IT-bolag meddelat att de inte tänker låta personalen återvända till kontoren före årsskiftet. En del har till och med ställt in siktet på sommaren 2021 och några går så långt som att säga att de räknar med att många fortsätter jobba hemifrån, på distans. Varför expandera kontorsytorna när många ändå tillbringar hela arbetsdagen framför en skärm?

Det här har lett till att städerna med högst hyror – New York och San Fransisco – sett fler lediga lägenheter och fler lägenheter till salu. Kort sagt – invånare som har möjlighet att jobba på distans flyr från storstäderna till mindre områden.

Även i Sverige har storstadsområdena, kanske framför allt Stockholm, sett priser och hyror på kontor och bostäder öka det senaste årtiondet. Lika länge har man pratat om att distansarbete blivit enklare – men få har nyttjat möjligheterna.

Så i en bransch som pressas och i många fall lider av dåliga marginaler gäller det att hålla i kostnaderna. Då är frågan: Är ett kontor i Stockholm verkligen väl investerade pengar för ett bokförlag?

FÖR ATT LÄSA RESTEN AV ARTIKELN KRÄVS EN INSIDER-PRENUMERATION

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är grundare och chefredaktör på Boktugg. Journalist sedan tidigt 90-tal och författare till ett tiotal böcker, både skönlitteratur och facklitteratur.