12 vanliga misstag bland nya författare – så undviker du nybörjarfelen

Det finns en del misstag som du kan undvika och inte lämna till redaktören. Foto: iStock.

Första gången du gör något kommer du att göra misstag. Författare är inget undantag. Här listar vi ett antal vanliga nybörjarfel – kanske du kan undvika några genom att känna till dem?

Övning ger färdighet. Men det finns också tid att spara genom att lära av andra författares misstag. Här nedan har vi samlat lite erfarenheter från författare och redaktörer. Saker som de träffar på i debutantmanus och författare i början av sin karriär.

1. Överambitiöst skrivande

Mer av allt är inte godare. Att gödsla med ord och metaforer eller ännu värre, simma i adverb och adjektiv gör inte texten mera intressant eller litterär. Den blir bara jobbig att läsa och är det mest säkra tecknet på en oerfaren författare, som förläggare och lektörer ser direkt. Var noga med att gestalta mer än du berättar. Rensa ut onödiga adjektiv. Förklara inte eller beskriv inte samma sak flera gånger efter varandra.

2. Inkonsekvens

Alla begår vi misstaget att stava en karaktärs namn olika i olika kapitel, vara inkonsekventa kring vilken stad de var födda i eller om vi ska stava Gud med stor bokstav eller inte, använda de och dem eller dom. Det går alltid att lösa med sök och ersätt. Det finns värre gropar att ramla ner i. Och då pratar vi om hela historiebygget. 

Många nybörjarförfattare, men också allt för många redan erfarna, begår misstaget att inte lägga nog med tid på karaktärsbyggena och själva dramaturgin. Det bildas logiska hål, vändningar i berättelsen uppstår oförklarligt, karaktärerna beter sig ologiskt och irrationellt. Mördaren i din deckare dyker upp först i slutet som gubben ur lådan. Plantering följs inte upp. Som det heter i filmen, visar du upp en yxa ska den också användas.

För att läsa resten av artikeln (och många andra fyllda av skrivtips som gör dig till en bättre författare) …

PRENUMERERA
eller
LOGGA IN

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Ingrid Elfberg

Ingrid Elfberg är författare, lektör och frilansskribent. Hon utgör en tredjedel av lektörerna i Storydoktors där hon hjälper andra författare med knutar i deras manus. Har vunnit ett par litterära priser för noveller, hittills gett ut fem thrillers i Göteborgsmiljö och har nya thrillers på gång men nu med Norrlands inland som huvudmiljö. Har också undervisat på Skrivarakademin i Göteborg. Hon vill rikta ett stort tack till Lennart Guldbrandsson, kollega i Storydoktors, för ovärderligt stöd kring allt om karaktärer och dramaturgins mysterier. Läs mer på: ingridelfberg.se samt storydoktors.se