Skriva dialog – tips och teknik för trovärdighet och driv

Skriva dialog.
Vad säger dina karaktärer egentligen? Nyttjar du dialogen på bästa sätt? Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Dialog är där karaktärerna i din berättelse pratar med varandra eller för sig själva. Bra dialog har ett syfte, en tydlig anledning och ger en drivkraft framåt i scenen. Den ska också säga något om karaktärerna som pratar eller karaktären, om hen pratar med sig själv eller med katten. 

Den ska också kännas trovärdig, äkta, så att det ger en illusion av att det är en verklig människa eller varelse som pratar. Den ska helst också väcka intresse och ett sug att få veta mera, läsa vidare. Lätt som en plätt alltså.

Hur viktig är dialogen?

Viktig, säger de flesta. Men inte avgörande. En riktigt god berättelse faller inte på grund av att dialogen haltar. Den går att åtgärda. Men bra dialog kräver precis som mycket annat i din berättelse att du har en bra grund och känsla för dina karaktärer. Återigen, att du gjort dina karaktärsbeskrivningar och känner dina huvudkaraktärer väl.

Hur skriver man trovärdig dialog?

För att läsa resten av artikeln (och många andra fyllda av skrivtips som gör dig till en bättre författare) …

PRENUMERERA
eller
LOGGA IN

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Ingrid Elfberg

Ingrid Elfberg är författare, lektör och frilansskribent. Hon utgör en tredjedel av lektörerna i Storydoktors där hon hjälper andra författare med knutar i deras manus. Har vunnit ett par litterära priser för noveller, hittills gett ut fem thrillers i Göteborgsmiljö och har nya thrillers på gång men nu med Norrlands inland som huvudmiljö. Har också undervisat på Skrivarakademin i Göteborg. Hon vill rikta ett stort tack till Lennart Guldbrandsson, kollega i Storydoktors, för ovärderligt stöd kring allt om karaktärer och dramaturgins mysterier. Läs mer på: ingridelfberg.se samt storydoktors.se