Listiga verktyg och program för författare

författare program
Vilka verktyg behöver en författare i sitt skrivande? Kanske lite mer digitala än dessa. Men det finns en rad sådana i form av olika program som kan underlätta skrivprocessen på olika sätt. Foto: iStock.

Skrivmaskinen är mer eller mindre historia. Idag skriver de flesta författare på datorn. Men det finns fler program än rena ordbehandlare som en författare kan dra nytta av. Vi har tittat närmare på ett antal verktyg.

Det finns många knep som används av författare för att komma framåt i sitt skrivande. Eller komma till punkt överhuvudtaget. Numera sitter vi inte vid en skrivmaskin där det enda sättet att korrigera var tippex. Eller att riva ut arket och göra en pappersboll av eländet. Vi sitter vid en dator och kan när som helst radera, lägga till eller flytta text dit vi behagar. Även om några av våra ordbehandlare lämnar en del att önska. 

Men finns det andra fiffiga grejer därute som kan underlätta livet som författare? Inte bara vin och godis?

Det finns det. Och som vanligt är de val du gör dina och ingen annans. Det som passar mig, passar kanske inte alls dig. Men för att hitta något nytt och inspirerande eller kanske helt revolutionerande för ditt skrivande, så får du vara beredd på att experimentera och våga prova nya grejer. 

Ordbehandlare och manusverktyg

Word och dess kompisar är troligen det allra vanligaste vapnet för oss som skriver. Men det finns som bekant en hel del aningen mer avancerade eller anpassade verktyg för oss skrivmänniskor. De mest välkända är Scrivener, tillsammans med kusinerna Celtx och Contour som alla är mer avancerade varianter av våra yxiga ordbehandlingsprogram.

För att läsa resten av artikeln (och många andra fyllda av skrivtips som gör dig till en bättre författare) …

PRENUMERERA
eller
LOGGA IN

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Ingrid Elfberg

Ingrid Elfberg är författare, lektör och frilansskribent. Hon utgör en tredjedel av lektörerna i Storydoktors där hon hjälper andra författare med knutar i deras manus. Har vunnit ett par litterära priser för noveller, hittills gett ut fem thrillers i Göteborgsmiljö och har nya thrillers på gång men nu med Norrlands inland som huvudmiljö. Har också undervisat på Skrivarakademin i Göteborg. Hon vill rikta ett stort tack till Lennart Guldbrandsson, kollega i Storydoktors, för ovärderligt stöd kring allt om karaktärer och dramaturgins mysterier. Läs mer på: ingridelfberg.se samt storydoktors.se