Grundläggande om storylines och plot

Hur hänger allt ihop i din berättelse? Ibland kan man behöva en anslagstavla för att hålla ihop berättelselinjer, trådar och händelser. Foto: iStock.

Vad är skillnaden mellan storyline och plot? Behövs det i mitt manus? Skrivtugg reder ut begreppen med en snabbkurs för författare.

Du har säkert hört orden förut. Både kring litteratur men kanske främst film och teveserier. Men vad är en storyline och vad är det mystiska ordet plot? Och är det någon skillnad? Måste jag som författare veta sånt här? Har jag någon som helst nytta av det?

Många frågor blir det. Vi benar ut. 

Berättelselinjer

En storyline eller berättelselinje är precis vad det låter som, nämligen en rad händelser som sker i din berättelse utmed en tänkt tidslinje. Från A till B. Linjen följer ofta en viss karaktär och det som händer runt denne. Men också olika relationer. 

För att läsa resten av artikeln (och många andra fyllda av skrivtips som gör dig till en bättre författare) …

PRENUMERERA
eller
LOGGA IN

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Ingrid Elfberg

Ingrid Elfberg är författare, lektör och frilansskribent. Hon utgör en tredjedel av lektörerna i Storydoktors där hon hjälper andra författare med knutar i deras manus. Har vunnit ett par litterära priser för noveller, hittills gett ut fem thrillers i Göteborgsmiljö och har nya thrillers på gång men nu med Norrlands inland som huvudmiljö. Har också undervisat på Skrivarakademin i Göteborg. Hon vill rikta ett stort tack till Lennart Guldbrandsson, kollega i Storydoktors, för ovärderligt stöd kring allt om karaktärer och dramaturgins mysterier. Läs mer på: ingridelfberg.se samt storydoktors.se