Berättelsens struktur – en trilogi: Början (del 1)

Berättelsens struktur
Berättelsen har en struktur som kan delas in i olika faser. Grovt delar man in dem i tre: Början, Mitten och Slutet. Det gör vi också i denna artikelserie. Foto: iStock.

Alla berättelser har en början. I första delen av tre tittar vi här på berättelsens struktur och ger tips på hur man ska tänka som författare och vad man bör få med i just början.

Inledning

För en handfull år sedan drog jag igång ett projekt som jag trodde skulle ta ett par veckor på sin höjd. Tanken var att jämföra de modeller som fanns om berättelsestruktur. Aristoteles, treaktsstruktur, Hjältens resa och Save the Cat!-modellen var bara några av dem jag redan kände till. Men jag hittade bara fler och fler strukturmodeller. När jag hade kommit till 15 olika beslöt jag mig för att dela upp det jag hittade i flera olika blogginlägg. Problemet var bara att jag fortsatte hitta nya modeller. 30? Nej, nu är jag uppe ett 80-tal olika berättelsestrukturer. Så jag fattade ett nytt beslut: jag skulle skriva en bok om berättelsestruktur. Tyvärr har en massa saker kommit emellan, men den är snart färdig.

Men vad har jag lärt mig som är nyttigt för dig? Och med all den här kunskapen, hur gör jag själv när jag skriver? I en serie på tre delar här i Boktugg kommer jag diskutera berättelsestruktur. Vi börjar med början. I nästa inlägg kommer det handla om mitten, och i det avslutande skriver jag mer om hur man skriver slut.

Hur inleder man en berättelse?

I några av de mest kända strukturmodellerna omfattar början av berättelsen omkring en fjärdedel av berättelsen. Men jag tycker att det blir rätt konstgjort att tänka så. De flesta förlag, recensenter, litteraturvetare och läsare tänker nog snarast på inledningen som de första tio sidorna eller så. Det är den indelningen jag också använder.

Därefter brukar jag tänka på vad början har för funktion. Vad ska början åstadkomma för läsaren?

Början ska, i ungefär den här ordningen:


FÖR ATT LÄSA RESTEN AV ARTIKELN
KRÄVS EN INSIDER-PRENUMERATION

Bli prenumerant och få Analysbrevet direkt i din mejlbox och tillgång till hela arkivet.


LÄS ÄVEN: Del 2 av 3 i artikelserien om Berättelsestruktur

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Lennart Guldbrandsson

Lennart Guldbrandsson har över tjugo böcker publicerade, varav flera som spökskrivare. Den tionde boken, Skriv som ett proffs, kom ut på bokmässan 2014. Han publicerar även mängder av skrivtips på sin blogg www.elementx.se