Vilket tempus är bäst i romaner, presens eller preteritum?

Oavsett språk så är tempus en utmaning för författare. Både att välja och sedan hålla reda på. Foto: iStock.

Vilket tempus? Beslutet som alla romanförfattare måste fatta. Lennart Guldbrandsson grottar ner sig i presens och preteritum och har till och med gjort en egen undersökning för att leta mönster.

”Han kommer som ett yrväder en aprilafton och har ett höganäskrus i en svångrem om halsen.”

”Äntligen står prästen i predikstolen.”

Båda de här meningarna klingar lite falskt i mina öron, och ändå är det enda som har ändrats deras tempus. Här är de skrivna i presens, men i original är de skrivna i dåtidsform, preteritum. Innan vi går längre är det kanske bäst att vi tar upp elefanten i rummet: det hette tidigare imperfekt när man gjorde något i dåtid (”hette”, ”gjorde”), men sedan åtminstone 1992 används istället preteritum. Det här kanske känns lika ovant som när Pluto förlorade statusen som planet 2006, men precis som då finns det en orsak: i vissa språk, som latin, franska, italienska och spanska, skiljer man mellan när något är avslutat (perfekt) och oavslutat/pågående (imperfekt). Det gör vi inte i svenska och därför använder vi samma begrepp som i andra språk, nämligen preteritum, som betyder ”förfluten tid”. Om du är mer nyfiken på skillnaderna rekommenderar jag Sara Lövestams text om det i Språktidningen.

De senaste åren har en fråga växt fram: ska man skriva berättelser i preteritum eller i presens? För vissa kan det här nog skapa en viss förvirring, eftersom presens för dem är förknippat med barnböcker, med texter som ”Bibbi har en papegoja. Den heter Petter.” Att skriva vuxenlitteratur på det sättet skiljer sig då inte från att skriva texter med ett LIX-värde under 30 eller ett omfång på bara 40 glest skrivna sidor. Jag var en av dem som tyckte att presens kändes färgat av barnböcker. Sedan dök presens upp lite varstans i texter från erfarna kollegor, i citat från berömda böcker och som diskussionsämne i olika författargrupper på sociala medier. Då insåg jag att jag nog var hopplöst akterseglad, som de där elaka klädförsäljarna i Galenskaparnas sketch om banlonpolon: ”Har det blivit inne med presens?”

Vad var fördelarna, enligt dess förespråkare?

Ett par argument återkom gång på gång. 


FÖR ATT LÄSA RESTEN AV ARTIKELN
KRÄVS EN INSIDER-PRENUMERATION

Bli prenumerant och få Analysbrevet direkt i din mejlbox och tillgång till hela arkivet.


Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Lennart Guldbrandsson

Lennart Guldbrandsson har över tjugo böcker publicerade, varav flera som spökskrivare. Den tionde boken, Skriv som ett proffs, kom ut på bokmässan 2014. Han publicerar även mängder av skrivtips på sin blogg www.elementx.se