4 verktyg för att fördjupa dina texter

How deep is your text? Foto: iStock.

Hur gör man sina texter djupare? Du har säkert läst din beskärda del av ytliga texter, men vet du hur du gör för att själv skriva texter som inte är ytliga?

Du kanske inte siktar på att skriva böcker som får litterära priser, men det finns ändå orsak att läsa vidare. Hur ska du annars kunna tränga ner i skurkens eller offrets psyke, eller ge din romance lite tuggmotstånd?

Det handlar inte nödvändigtvis om språket. Böcker som Brott och straff av Fjodor Dostojevskij och Andarnas hus av Isabel Allende har inte överdrivet stora ordförråd. Det finns också gott om ytliga böcker som har ett varierat ordförråd. Möjligen är de stora mästerverkens språk bättre anpassat efter berättelsen. Men om det inte är språket, vad är det då som ger djup?

Jag skulle vilja ta upp fyra verktyg som ger böcker större djup, så kan du själv välja om du vill använda dem.

Verktyg 1: Förenkla berättelsen

Det kan låta motsägelsefullt att förenkla för att göra något djupare, men det beror på vad man förenklar. Här finns det två saker att hålla isär.


FÖR ATT LÄSA RESTEN AV ARTIKELN
KRÄVS EN INSIDER-PRENUMERATION

Bli prenumerant och få Analysbrevet direkt i din mejlbox och tillgång till hela arkivet.


Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Lennart Guldbrandsson

Lennart Guldbrandsson har över tjugo böcker publicerade, varav flera som spökskrivare. Den tionde boken, Skriv som ett proffs, kom ut på bokmässan 2014. Han publicerar även mängder av skrivtips på sin blogg www.elementx.se