Leder billiga böcker till devalvering av litteraturen?

Hur högt på pristrappan vågar vi lägga våra böcker? Foto: iStock.

Böckerna har kanske inte blivit billigare – men övriga priser och kostnader har stigit snabbare än bokpriserna. Kulturrådet och återförsäljarna bidrar till prispressen, båda på sitt sätt. Men det finns förlag som tänker helt annorlunda och säljer böcker för över 125 000 kronor styck.

Fpriser är alltså återförsäljarens inköpspris före rabatter. Därefter lägger återförsäljaren på sin marginal samt moms. Den här artikeln fokuserar på fpris men i vissa fall nämner vi utpriset till kund.

Hur har fpriset på Björn Hellbergs deckare utvecklats i jämförelse med penningvärde/konsumentpris och det klassiska Big Mac-indexet? Grafik: Boktugg.

Deckare – nästan kriminellt billiga

Hur är det egentligen med priset på stapelvaror – alltså svenska deckare? De senaste 10-20 åren har konkurrensen pressat priserna och det är tydligt att fpriserna inte alls höjts i samma tempo som konsumentprisindex.

Vi tittade närmare på ett par olika deckarförfattare som skrivit böcker i samma serie under längre tid. Det bästa exemplet är kanske Björn Hellberg som gett ut i stort sett en bok om året under mer än två decennier.

FÖR ATT LÄSA RESTEN AV ARTIKELN KRÄVS EN INSIDER-PRENUMERATION

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är grundare och chefredaktör på Boktugg. Journalist sedan tidigt 90-tal och författare till ett tiotal böcker, både skönlitteratur och facklitteratur.