Nextorys bokslut för 2020 officiellt – lanserar exklusiva serier i Frankrike

Shadi Bitar, Nextory efter köpet av franska Youboox, grundat av Hélène Mérillon. Foto: Pressbild.

Nextorys bokslut för 2020 är officiellt. Förlusten på 55 Mkr var enligt plan. Men hur långt borta är börsnoteringen? Dessutom kommer nu nya funktionen Switch och exklusivt innehåll på franska – men inte Nextory Original?

Vi har tidigare berättat att Nextorys omsättning för 2020 landade på 266 Mkr och att det ännu en gång skulle bli röda siffror. Men i dagarna registrerades bokslutet hos Bolagsverket och Boktugg har förstås läst. Där kan man konstatera att förlusten på 55 Mkr för 2020 var enligt plan och eftersom bolaget plockade in nytt kapital så var det ingen fara med likviditeten.

Nextory har nu samlade förluster på 229 Mkr, men har samtidigt tagit in runt 340 Mkr i olika nyemissioner genom åren. Eftersom man dessutom (som alla prenumerationstjänster) tar betalt i förskott av kunderna och betalar ut ersättning till förlagen i efterhand har man ett bra kassaflöde. Den 1 januari 2021 fanns det nästan 175 Mkr i likvida medel. Under 2021 har sedan Nextory genomfört flera förvärv och lanseringar i nya länder.

Ett av dessa förvärv, franska Youboox levererade igår en nyhet som är intressant på flera sätt.

Sju miniserier – exklusivt på franska Nextory

Även Nextory tar nu ett nytt steg mot mer exklusivt innehåll. Genom franska Youboox lanseras Switch som är ett slags miniserier där läsaren av eböcker kan växla (switcha) till ljudboksläge och bli en lyssnare. Det är ingen revolutionerande teknik för svenska bokbranschen eftersom Storytel haft funktionen länge där man synkroniserar position i boken mellan ljudspår och textfil i appen.

– Vi är glada över att kunna erbjuda denna nya generation innehåll på vår plattform och att kunna ge våra prenumeranter en helt ny läsupplevelse, unik och 100 % original. Detta är ett nytt steg i utvecklingen av läspraxis, som passar perfekt med Nextory Groups strategi, som syftar till att utveckla nya format för att berika läsarnas dagliga liv, säger Jérémy Amsellem, contentansvarig på Youboox till Ladn.

På Boktugg ser vi istället något annat i nyheten som spännande: nämligen det faktum att Youboox släpper sju miniserier (fyra thrillers och tre new romance) i fem avsnitt med vardera 20 minuters lästid.

De nya exklusiva serierna, låt oss kalla dem Nextory Originals, är skrivna av deltagare på skrivplattformen Fyctia som påminner om Wattpad. Den ger aspirerande författare möjlighet att publicera sina berättelser och få feedback och sedan i nästa steg självpublicera som ebok via plattformen – eller delta i tävlingar där ibland utgivning på förlag kan ligga i potten. Likt Wattpad finns det Fyctia-författare som fått förlagskontrakt efter att ha blivit upptäckta där.

Lansera funktioner och format – inte originalinnehåll

Så frågan är om vi kommer att få se Nextory göra liknande satsningar i Sverige och likt Storytel och Bookbeat skaffa mer exklusivt innehåll som inte går att läsa eller lyssna hos konkurrenterna? Precis som för Storytel ökar dessutom möjligheterna att göra experiment och söka samarbeten på en marknad för att sedan tillämpa lärdomarna på andra marknader. Vi kollar med Shadi Bitar på Nextory.

– Lanseringen av Switch-formatet är ett test för att prova detta format. Nextory arbetar kontinuerligt med att skapa nya, spännande läsupplevelser med målet att berika människors liv med härliga berättelser. Vi gör detta genom att utveckla vår tjänst och därigenom hjälpa våra partners och förlag att utveckla sitt innehåll samtidigt. Så, Nextorys strategi är att utveckla nya funktioner och format, inte att lansera originalinnehåll, säger Shadi Bitar, grundare och VD för Nextory.

I bokslutet framgår även att Nextory under året skaffat ett dotterbolag i Stockholm som i sin tur har ett indiskt dotterbolag. Det är en intern affär då Nextory Development AB (som bolaget bytt namn till) såldes till Nextory av delägaren Frescano Group för 10 Mkr.

– Bolaget i Indien har vi arbetat med sedan Nextory grundades 2015 och har även arbetat med flera av våra tidigare systerbolag, exempelvis Svenska Julförlaget. Nu arbetar vårt bolag i Indien till 100 procent med Nextory och därför har vi ändrat i bolagsstrukturen, säger Shadi Bitar.

Planerar för framtida börsintroduktion

En annan fråga är när och om Nextory väljer att gå till börsen. Redovisningsmässigt har de genom bokslutet tagit ett steg. Men det kan också finnas goda skäl att fortsätta som privatägt bolag ett tag till. Det är knappast någon brist på tillgängligt riskkapital för techbolag med internationella ambitioner.

– När det gäller att finansiera Nextorys expansion fokuserar vi på vår internationella satsning. Dels genom fortsatt tillväxt på våra tio befintliga marknader samt med nyetableringar och förvärv, men också genom att ständigt utveckla vår tjänst med nya funktioner och format. Det har därför varit nödvändigt att ta in externt kapital och så kommer det att vara ett tag framöver. Vi planerar även för en framtida börsintroduktion, men vi har inte satt något datum för det än.

Hur många anställda har Nextory idag efter alla förvärv?
– I dagsläget har Nextory över 150 anställda och detta är en siffra som ökar varje vecka i takt med att vi expanderar på nya och befintliga marknader, säger Shadi Bitar.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är grundare och chefredaktör på Boktugg. Journalist sedan tidigt 90-tal och författare till ett tiotal böcker, både skönlitteratur och facklitteratur.