Kokboksstrid: Natur & Kultur stämmer Mondial för brott mot upphovsrätt

De båda omslagen är inte särskilt lika, däremot bilder, texter och formgivning menar Natur & Kultur (till höger) som nu stämmer Mondial (till vänster). Det kan bli en eldfängd strid. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Mondials kokbok Berättelser och recept: Asiatiska utflykter och oförklarliga avstickare är till stora delar en kopia av boken Facing heaven, anser Natur & Kultur som lämnat in en stämningsansökan för att stoppa Mondials bok.

– Stora delar av Natur & Kulturs Facing heaven har, i princip rakt av, återanvänds i den kokbok som Mondial Förlag ger ut. Natur & Kultur har därför idag lämnat in en stämningsansökan som bland annat innebär ett yrkande om att domstolen ska förbjuda ytterligare marknadsföring och försäljning av den kokbok som Mondial Förlag ger ut, säger Advokat Rickard Wallentin, ombud för Natur & Kultur, i ett pressmeddelande.

Natur & Kultur skriver att de idag måndag skickat in en stämningsansökan till Patent- och marknadsdomstolen för att stoppa vad förlaget anser vara upphovsrättsintrång rörande kokboken Facing heavenmed texter och recept av Erik Videgård, foto av Pål Allan och formgivning av Gabor Palotai.

Mondial Förlag har utgivit boken Berättelser och recept: Asiatiska utflykter och oförklarliga avstickare som till stora delar efterbildar Facing heaven vad gäller bilder, texter och formgivning, menar Natur & Kultur som gav ut Facing heaven i inbundet format 2015 och i flexiband 2018 och boken finns fortfarande till försäljning. Författare och fotograf är alltså samma på de båda böckerna.

– Vi kan inte acceptera att ett annat förlag plagierar vår utgivning. Det är anmärkningsvärt att detta passerat Mondials redaktion och även efter att vi uppmärksammat dem på situationen har de valt att inte dra in boken – trots flera påtryckningar från oss. Därför ser vi ingen annan väg framåt än att ta detta vidare rättsligt, säger Maria Nilsson, förläggare och utgivningsansvarig Illustrerad fakta.

Uppdaterat: Vi har sökt Mondial för att få deras bild av stämningen. Förläggare och VD Simon Brouwers ger denna skriftliga kommentar:
”Vi ställer oss mycket frågande till Natur & Kulturs agerande. Vi har ännu inte tagit del av någon stämningsansökan, men att Natur & Kultur väljer att agera genom att skicka ett pressmeddelande och felaktigt påstå att vi, vår författare och andra kreatörer skulle ha ’plagierat’ är naturligtvis djupt beklagligt. För oss är det en tydlig signal om att de genom sin marknadsposition snarare vill tillfoga upphovsmännen skada än att tillvarata någons intressen.”

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är grundare och chefredaktör på Boktugg. Journalist sedan tidigt 90-tal och författare till ett tiotal böcker, både skönlitteratur och facklitteratur.