Det lagerlösa förlaget – utopi eller snart verklighet?

Hur mycket böcker kommer det att finnas på lager i framtiden? Kommer vissa förlag att bli helt lagerlösa? Foto: iStock. Animation: Boktugg.

Hur många exemplar ska vi trycka? En fråga som bokförlag brottats med i alla tider. En fråga som de inte längre behöver ställa. Tiden har kommit att fasa ut böcker på lager. Eller är det en utopi? Följ med när vi tittar på lagerlöst.

Att göra prognoser för hur många exemplar man ska trycka av en bok har varit en kompetens som för bokförlag kan vara skillnaden mellan vinst och förlust. Trycker man för lite tar boken slut och i värsta fall går förlaget miste om försäljning. Dessutom är det billigare att trycka 4 000 exemplar än att trycka två gånger 2 000 exemplar. Men om man trycker för stor upplaga så kan det istället sluta med att förlaget efter ett par år tvingas makulera tusentals osålda böcker.

Det senaste decenniet har det blivit både lättare och svårare att bestämma upplaga för förlagen. Det som underlättat är nya tryckpressar, inte minst digitala, som gjort det möjligt att trycka mindre upplagor billigare än förr.

Men det har också blivit allt svårare eftersom digitala format tar marknadsandelar. En skönlitterär bok som för några år sedan sålde 3 000 exemplar inbundet och 12 000 exemplar i pocket kanske bara säljer hälften om ens det för att läsare istället väljer att lyssna/läsa digitalt.

Kalkylexempel

Låt oss göra ett räkneexempel för att visa hur olika utfallet kan bli.


FÖR ATT LÄSA RESTEN AV ARTIKELN
KRÄVS EN INSIDER-PRENUMERATION

Bli prenumerant och få Analysbrevet direkt i din mejlbox och tillgång till hela arkivet.


Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är grundare och chefredaktör på Boktugg. Journalist sedan tidigt 90-tal och författare till ett tiotal böcker, både skönlitteratur och facklitteratur.