Egmont investerar 70 miljarder kronor i innehåll – vill dubbla digitala böcker

Steffen Kragh, Koncernchef, Egmont
Steffen Kragh, Koncernchef, Egmont. Foto: Nicolai Lorenzon.

Egmontkoncernen ska dubbla omsättningen inom fem tillväxtområden fram till 2025 – ett av dessa är digitala böcker. Totalt 70 miljarder kronor ska investeras i innehåll under de närmsta åren.

– 2021 var ett starkt år för Egmont och det är mycket tillfredställande att se hur fint Egmont har utvecklats med vårt medieinnehåll i den massiva internationella konkurrensen. Samtidigt har vi under de senaste åren byggt upp betydande nya affärer baserat på tre megatrender: att användarna streamar mer, spelar mer och handlar mer online. Vi vill fördubbla fem områden – digitala böcker, tv-streaming, tv- och datorspel, digitala byråer och e-handel – samt utveckla de övriga medieverksamheterna ytterligare och investera 70 miljarder kronor i innehåll, säger Egmonts koncernchef Steffen Kragh i ett pressmeddelande.

Egmont har direktkontakt med miljontals medieanvändare varje dag via film, tv, datorspel, böcker och tidningar. Nu vill mediekoncernen stärka sin position i konkurrens med de stora globala aktörerna, genom de största investeringarna någonsin i innehåll och teknologi.

Med strategin ”Scale Up & Stand Out” ska Egmont under perioden 2020-2025 fördubbla fem affärsområden: digitala böcker, tv-streaming, tv- och datorspel, digitala byråer och e-handel. Samtidigt ska Egmont fortsätta utveckla och växa sina traditionsrika medieverksamheter inom film- och tv-produktion, linjär tv, böcker och tidningar. Ambitionen är att omsätta 28 miljarder kronor 2025, vilket är en markant ökning i jämförelse med 2020 då omsättningen uppgick till 16,2 miljarder kronor.

Som en ledande mediekoncern i Norden är journalistik och storytelling i centrum. Egmont kommer över fem år att investera 70 miljarder kronor i innehåll som film, tv-serier, nyheter, sport, journalistik, datorspel, tidningar och böcker.

Egmonts 2025-strategi är en fortsättning på de senaste årens transformation, där 25 procent av dagens verksamhet utgörs av nya affärer som inte fanns för 5 år sedan. Över 100 000 digitala böcker ges ut över hela världen, streaming har byggts ut och Egmont står idag bakom totalt sju spelstudior, sex digitala byråer och nio e-handelsverksamheter.

Samtidigt fortsätter satsningen på den teknologi- och datadrivna utvecklingen, som gjort att Egmont idag har en betydande närvaro på olika digitala plattformar och med ett lokalt innehåll.

Egmont är en stiftelse som investerar långsiktigt i utveckling och ägande av olika medier och medieverksamheter. Genom Egmont Fonden får utsatta barn och unga årlig stöttning och de ekonomiska bidragen till nästa generation kommer att öka med 50 procent fram mot 2025. Egmonts 2025-strategi innefattar också konkreta mål för hållbarhet, däribland avseende omställning till grön energi.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är grundare och chefredaktör på Boktugg. Journalist sedan tidigt 90-tal och författare till ett tiotal böcker, både skönlitteratur och facklitteratur.