Hoi förlag köper Tallbergs förlag som förvandlas till ett imprint

Lars Rambe, vd Hoi Förlag.
Lars Rambe, vd Hoi Publishing. Foto: Conny Palmkvist.

På fredagseftermiddagen meddelade Hoi förlag att man köpt Tallbergs förlag och att Marcus Tallberg kommer att driva det vidare som ett imprint till Hoi. Tallbergs förlag är nischat på HBTQ- liksom minoritetsfrågor.

– Hoi Förlag är inställt på att växa. Med våra författartillvända villkor där vi bygger värdefulla relationer över lång tid har vi redan visat att vår affärsmodell skapar stora möjligheter för många författare samtidigt som vi bygger ett starkt och inkluderande förlag. Det gläder mig mycket att vi kan ge HBTQ- och minoritetsfrågor en viktig plats på förlaget och dessutom med en verksamhetsledare som Marcus Tallberg, säger Lars Rambe, VD för Hoi Förlag, i ett pressmeddelande.

Hoi har tidigare expanderat sin verksamhet genom att etablera nya imprint som Lilla Hoi, Lusthuset och Kunskapshuset samt ett dotterbolag i Danmark. Nu tar man ett nytt steg i tillväxtresan med förvärvet av Tallbergs Förlag och samtidigt får HBTQ- liksom minoritetsfrågorna utrymme.

– Att få göra Tallbergs Förlag till en del av Hoi är ett logiskt nästa steg för vår förlagsverksamhet. En mycket positiv utveckling som jag är inställd på att göra det mesta av för våra författare och alla som delar mitt engagemang för att ge HBTQ- och minoritetsfrågor en stark röst. Som Sveriges främsta hybridförlag och med en verksamhet som står för hög litterär kvalitet och starka författarsamarbeten passar Hoi oss perfekt, säger Marcus Tallberg, VD för Tallbergs Förlag i samma pressmeddelande.

Tallbergs Förlag grundades 2017 av Marcus Tallberg. Förlagsrörelsen omsätter nu cirka 1 MSEK årligen. Förlaget har hittills gett ut ett fyrtiotal titlar. Målet har sedan start varit att ge ut läsvärd litteratur för alla och därigenom skapa förebilder för minoritetsgrupper.

Hoi förlag har tidigare inlett en process för omvandling till ett publikt bolag och att i förlängningen kunna börsnotera bolaget.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är grundare och chefredaktör på Boktugg. Journalist sedan tidigt 90-tal och författare till ett tiotal böcker, både skönlitteratur och facklitteratur.