Hachette köper Paperblanks som ger ut anteckningsböcker och dagböcker

En del av Paperblanks höstkollektion 2021.

Hachette satsar på tomma böcker, eller nästan i alla fall. De har köpt Paperblanks, världens näst största utgivare av anteckningsböcker och dagböcker i premiumsegmentet.

Anteckningsböcker är billigare att producera än böcker med färdig text. Dessutom är det bättre marginal på dem och mindre prispress, fråga bara Akademibokhandeln.

Nu berättar The Bookseller att Hachette investerat i ett köp av Paperblanks som har 30 anställda i Dublin, Irland (där det kommersiella sköts) och 20 anställda i Vancouver, Kanada (där designarbetet sker). Köpesumman har inte offentliggjorts.

Företaget startade i Vancouver 1991 men har nu huvudkontor i Dublin. Fokus ligger på premiumsegmentet. Paperblanks har samarbeten med en rad olika institutioner runtom i världen som Gerrt Museum, New York Public Library och licensavtal med British Library och Van Gogh Museum och många andra.

– Jag har länge beundrat Paperblanks och pappersvarorna de publicerar. Deras vackra, högkvalitativa anteckningsböcker, journaler och dagböcker har vunnit många hängivna fans runtom i världen, säger David Shellery, VD för Hachette UK till The Bookseller.

I september 2020 köpte Hachette ett annat bolag, Laurence King Publishing som är specialiserat på konst och presenter. Bland LKP:s storsäljare fanns ett antal målarböcker för vuxna – minns ni den hypen?

Paperblanks säljs även av svenska återförsäljare som Bokus, de har bland annat anteckningsböcker i klassiskt läderband.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är grundare och chefredaktör på Boktugg. Journalist sedan tidigt 90-tal och författare till ett tiotal böcker, både skönlitteratur och facklitteratur.