Bokus lämnar Förlagssystem – flyttar till Almroths i Norrköping

Sara Hildingsson, logistikchef Bokusgruppen ser fram emot samarbetet med Almroths som nu ska skicka ut Bokus och Akademibokhandelns paket till ehandelskunder. Foto: Andreas Carlsson, Nofont.

Bokusgruppen och Förlagssystem förlänger inte sitt avtal. Istället flyttar Bokus till TPL/3PL-företaget Almroths i Norrköping.

– Det här ger oss möjlighet att vidareutveckla våra e-handelsleveranser ytterligare och förbättra för våra kunder. Almroths kultur och värderingar överensstämmer väl med Bokusgruppens, vilket ger förutsättningar för ett mycket gott samarbete, säger Sara Hildingsson, logistikchef Bokusgruppen, i ett pressmeddelande.

Under 2021 har Bokusgruppen upphandlat en ny partner för hantering av e-handelslogistiken. Vid årsskiftet tog Bokusgruppen beslut om att gå vidare med Almroths.

”Almroths kommer att ta över hanteringen innan den 1 juli 2022. I Almroths får Bokusgruppen en nära samarbetspartner som är data- och teknikdriven och som, likt Bokusgruppen, har ett stort hållbarhetsfokus”, skriver Bokusgruppen.

De beskriver Almroths som en av Sveriges ledande TPL/3PL-aktörer med bas i Norrköping och menar att ”Almroths skapar en sömlös samordning mellan tjänster för kundernas varierande logistikbehov, digitalt och hållbart”.

– Vi ser med glädje fram emot att tillsammans med Bokusgruppen få utveckla deras logistik, säger Carl Svensson, VD Almroths.

Det är ett stort steg som Bokusgruppen (Bokus och Akademibokhandeln) tar med denna förändring.

– Nu riggar vi oss för framtiden och för att hela tiden kunna möta kundernas nya och ökande förväntningar. Det är en förutsättning för vår konkurrenskraft och för att vi ska fortsätta leverera på våra höga tillväxtmål, säger Bokusgruppens VD Maria Edsman.

Så vad innebär detta för Förlagssystem som nu tappar en av sina styrkor i kampen om att vara förlagens distributör? Samma minut som Bokusgruppen gick ut med nyheten skickade Förlagssystem ett eget pressmeddelande. Som ger en delvis annan bild.

”I samband med utvecklingen av verksamheten har Förlagssystem valt att inte förlänga det befintliga avtalet med Bokus. Det har förts diskussioner om ett nytt avtal men i nuläget har Bokus valt en annan leverantör”, skriver Förlagssystem i sitt pressmeddelande.

– Böcker kommer fortsatt vara den största delen av vår affär. Vi har under hösten fördjupat samarbetet med Akademibokhandeln, som också är del av Bokusgruppen, där vi nu har hand om hela deras importflöde och kommer därmed att fortsätta vårt nära samarbete med Bokusgruppen. Vi kommer även fortsätta utveckla innovativa lösningar som skapar effektiva och hållbara sätt att hantera böcker och ser fram emot att visa fler kunder fördelarna med våra tjänster, säger Harold Op het Veld, vd för Förlagssystem.

Förlagssystem har under en längre tid sett över sin verksamhet och genom satsningar på automation skapat möjligheter att ta in nya typer av affärer och inte vara beroende av att distribuera tryckta böcker.

Från att ha varit en leverantör fokuserad på bokbranschen har man under varumärket Proflog breddat erbjudandet även till kunder som Skistarshop, Tibber och Face Stockholm. Under första kvartalet 2022 ansluter ytterligare en storkund, Hemfrid, som kommer använda tjänsten för att sända städprodukter till sina kunder.

– Vår långa erfarenhet parat med viljan att ständigt optimera och förbättra processer gör oss till en bra partner. Vi kommer fortsätta växa genom att ta in nya kunder som tilltalas av kombinationen av vår höga servicenivå och smarta automationslösningar, säger Harold Op het Veld, vd för Förlagssystem.

Förlagssystem omsätter 300 Mkr och har omkring 225 anställda. Huvudkontoret är beläget i Stockholm medan lagret, produktionen och flera administrativa funktioner finns i Falun.

Almroths omsätter 210 Mkr (2020-08) och har ca 120 anställda. Almroths grundades 1930 och har, sedan nuvarande ägaren tillträdde 1998, utvecklats från en mer renodlad flytt- och transportfirma till dagens breda logistikföretag. Idag erbjuds fortfarande flytt- och distributionstransporter men de har kompletterats med tredjepartslogistik och andra logistiska tjänster.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är grundare och chefredaktör på Boktugg. Journalist sedan tidigt 90-tal och författare till ett tiotal böcker, både skönlitteratur och facklitteratur.