Hans-Holger Albrecht föreslås som ny styrelseordförande i Storytel – Stefan Blom lämnar

Storytels börskurs den senaste månaden är ingen munter läsning. Kommer ett byte av styrelseordförande att lyfta kursen? Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Hans-Holger Albrecht föreslås bli ny styrelseordförande för Storytel efter att Stefan Blom tagit beslutet att lämna sin post. Albrecht kommer närmast från musiktjänsten Deezer – som faktiskt är en konkurrent på ljudböcker.

– Jag är stolt och glad att ha varit styrelseledamot, och så småningom ordförande, i styrelsen under de senaste två åren av stark tillväxt, milstolpar och strategiska investeringar. Med Storytels nyligen genomförda förvärv av den stora amerikanska ljudbokstjänsten Audiobooks.com, börjar ett nytt kapitel med betydande potential för Storytel. Efter att ha övervägt min övergripande portfölj har jag bestämt mig för att lämna denna roll för att skapa mer utrymme för mina andra engagemang. Hans-Holger är en legendarisk entreprenör och industriledare och ett utmärkt val för nästa fas. Jag kommer att följa Storytel med varmt och innerligt intresse på företagets framtida tillväxtresa, säger Stefan Blom, avgående styrelseordförande i Storytel Group.

Stefan Blom tog över som ordförande i höstas efter Rustan Panday. En extra bolagsstämma kommer att hållas så snart som möjligt. Som efterträdare till Blom föreslås Hans-Holger Albrecht.

– Valberedningen har sökt efter den lämpligaste kandidaten för nästa tillväxt- och utvecklingsfas för Storytel. Vi är glada över att kunna föreslå Hans-Holger Albrecht, som kommer att kunna erbjuda företaget höggradigt relevant erfarenhet och kompetens. Hans-Holger Albrecht har en stark meritlista inom mediebranschen samt beprövad internationell erfarenhet av expansion, säger Lars Bergkvist, ordförande i valberedningen, i ett pressmeddelande.

Hans-Holger Albrecht har stor internationell erfarenhet som VD, styrelseordförande och styrelseledamot i börsnoterade och privata bolag, närmast från rollen som VD för Deezer, en av de största musikströmningstjänsterna i världen. I det sammanhanget kan vara värt att notera att Deezer faktiskt erbjuder ljudböcker, något Boktugg skrivit om tidigare. De har till och med skapat en särskild app för ändamålet, Audiobooks by Deezer.

Dessförinnan var han VD och koncernchef för den internationella telekom- och mediekoncernen Millicom International, med verksamhet i mer än 15 länder i Latinamerika och Afrika. Albrecht har även varit VD och koncernchef på Modern Times Group, MTG AB. Under hans år som VD expanderade MTG:s sändningsverksamhet kraftigt, från att ha Norden och Baltikum som sina geografiska kärnmarknader, till att bli en av Europas ledande broadcasters.

Albrecht föddes i Bryssel, Belgien, 1963. Han är filosofie doktor i juridik efter studier vid Ruhr University Bochum.

Storytels aktie har gått kräftgång runt 150-strecket efter ett ras under några dagar i början av året då den föll från 173 kr till 143 kr. Idag stängde den på 159 kr. Nu återstår att se om investerarna tar emot ordförandebytet positivt.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är grundare och chefredaktör på Boktugg. Journalist sedan tidigt 90-tal och författare till ett tiotal böcker, både skönlitteratur och facklitteratur.