Storytel blir delägare i Bonniers förlagsplattform Mockingbird

Det är inte ofta Norstedts Förlagsgrupp kallar på hjälp från Bonnierförlagen. Men nu kommer de att samarbeta i nya bolaget Mockingbird för att bekämpa brott i böckernas livscykelkedja. Foto och montage: Boktugg.

Bonnier Books och Storytel Books startar gemensamt bolag (Mockingbird Publishing Software AB) för skräddarsydda affärssystem för förlag. Även de anställda blir delägare.

Redan för ett och ett halvt år sedan berättade vi om att Norstedts Förlagsgrupp (som ägs av Storytel) tecknat licensavtal med Bonnierförlagen Publishing Software för att använda Mockingbird som kallas ett ”produktlivscykelsystem” eller ett affärssystem byggt specifikt för förlag.

De båda förlagskoncernerna väljer nu efter ett års samarbete att skapa det samägda bolaget Mockingbird Publishing Software AB, som ska utveckla skräddarsydda affärssystem för förlagsverksamheter. Det nya bolaget ägs av Bonnier Books, Storytel Books och de anställda med ambitionen att fortsätta utvecklingen av Mockingbird åt de egna koncernförlagen, men även åt andra förlag.

─ Strategiskt sett är samarbete och utveckling av gemensam IT-infrastruktur en väg framåt i den hastigt digitaliserande bokbranschen. Tillsammans med Storytel Books kommer vi nu kunna driva utvecklingen och kommersialiseringen av Mockingbird kraftfullt framåt för att skapa möjlighet för moderna systemstöd till olika intressenter i förlagsprocessen. Vi hoppas de kommande åren kunna skapa en ny plattform av framtidsorienterade och moderna system för bokbranschen, säger Magnus Brundin, Director Corporate Business Development Bonnier Books, i ett pressmeddelande.

Idag finns Mockingbird, ett produktlivscykelsystem, som första systemlösning i erbjudandet. Mockingbird stödjer hela förlagsprocessen från idé till färdig bok och används av de flesta som arbetar inom ett förlag. Mockingbird har sedan 2015 utvecklats av Bonnierförlagen i Sverige och har åtta anställda som arbetar med drift och utveckling. Samtliga anställs av det nybildade bolaget. Framåt planerar bolaget även att utveckla andra systemlösningar som är efterfrågade av potentiella kunder.

– I dag saknas moderna system som passar alla typer av förlag, små som stora. Tillsammans har vi en enorm kunskap kring förlagsaffärer som många externa mjukvarubolag aldrig kan ha. Systemlösningar av den här typen är också kostsamma att utveckla på egen hand. Vi ser stora poänger med att samarbeta. Det här är ett affärssystem som kommer att utveckla hela branschen, säger Linda Säresand, VD Storytel Books.

För närvarande används Mockingbird av Bonnier Books finska förlagsverksamheter och samtliga förlagsverksamheter inom Bonnierförlagen. Systemet tas i drift av Norstedts Förlagsgrupp och Gummerus (FI) inom Storytel-koncernen under 2022.

─ Vi ser stor potential i att fler förlag kan nyttja Mockingbird eftersom systemet är utvecklat och skräddarsytt för förlagsverksamhet. Tillsammans med Storytel Books fokuserar vi på att anpassa systemet efter marknadens behov, säger Anders Vendelvik, Bonnierförlagens CIO, som axlar rollen som interim vd i uppstarten för Mockingbird Publishing Software.

Boktuggs analys: När vi rapporterade om att Norstedts licensierat systemet i augusti 2020 så ställde vi oss frågan ifall Bonnierförlagen skulle lyckas göra en Amazon och skapa en tjänst som hela förlagsvärlden (stora som små förlag) kunde nyttja men samtidigt själva dra nytta av utvecklingen. Svaret på den frågan är uppenbart nej. I alla fall är man inte i närheten av det idag.

Det kan låta tvärsäkert från ett utifrånperspektiv, men en ledtråd är förstås att Norstedts fortfarande inte har tagit systemet i drift efter 17 månader. Med andra ord är Mockingbird mer SAP än Fortnox när det gäller komplexiteten i att komma igång. Vilket också signaleras av ordvalet.

Målgruppen är alltså inte de förlag som Bokdata har som kunder. I alla fall en väldigt liten del av dem. Mockingbird vänder sig till förlag i storleksklassen 50+ Mkr i årsomsättning och som har stora kataloger med en växande backlist av digitala format. Kanske rentav 100+ Mkr i omsättning. Det finns ett par internationella affärssystem för förlag (exempelvis Schilling och knkPublishing) med höga licenskostnader och som främst riktar in sig på förlag som är stora med stora länders mått.

Det blir alltså spännande att följa utvecklingen de kommande åren. Kommer Mockingbird att utveckla sin produkt så att den kan locka även mindre förlag med några miljoner i årsomsättning eller kommer Bokdata att utveckla sin produkt så att den kan hantera även mer komplexa behov hos förlag som närmar sig 100+ Mkr i årsomsättning?

Man ska inte underskatta behovet av tjänster på ingångsnivån och möjligheten att växa därifrån till allt större kunder. Mailchimp har lyckats med detta och köptes i september 2021 för 12 miljarder dollar av fintechbolaget Intuit. Även om marknaden för epostmarknadsföring självklart är mycket större än marknaden för bokförlags affärssystem.

 

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är grundare och chefredaktör på Boktugg. Journalist sedan tidigt 90-tal och författare till ett tiotal böcker, både skönlitteratur och facklitteratur.