Ulrika Slottner säljer Idus förlag till Elisabeth Grunditz

Ulrika Slottner (t v) och hennes man har sålt Idus förlag till Elisabeth Grunditz och hennes man. Foto: Pressbilder.

Idus Förlag i Lerum har fått nya ägare. Ulrika och Mats Slottner säljer till Elisabeth och Simon Grunditz i Stockholm. Elisabeth blir ny VD, men Ulrika kommer att jobba kvar.

Idus förlag har växt kraftigt med bibehållen lönsamhet de senaste åren. I höstas flyttade man till nya lokaler i Lerum. I samband med det sa Ulrika Slottner att 2021 såg ut att bli förlagets bästa år hittills. 2020 ökade omsättningen till 13 Mkr (11,3 Mkr) och rörelseresultatet steg till 3,6 Mkr (1,5 Mkr). Dessutom har Idus Förlag varit lönsamt sedan starten 2011.

– Idus är förlaget med hjärtat hos författarna. För att kunna fortsätta växa och hjälpa författare att nå ut med sina verk är det dags för nya personer att ta vid. De nya ägarna har gedigen kunskap inom kommunikation och ekonomi. Utöver det ger de Idus en närvaro i Stockholm vilket vi saknat. Elisabeth och Simon är helt rätt personer att ta företaget till nästa nivå, säger Ulrika Slottner, grundare och avgående vd, i ett pressmeddelande.

Idus förlag gav, tillsammans med dess imprint Stellar och Visto förlag, ut närmare 250 titlar under 2021, vilket är en ökning med över 70 titlar jämfört med föregående år. Ulrika Slottner och Mats Slottner har tillsammans ägt företaget och säljer nu alltså sitt företag till Simon Grunditz och Elisabeth Grunditz.

– Jag är oerhört glad och förväntansfull över att få lära känna förlaget och dess medarbetare. Ambitionen är att fortsätta driva Idus med samma värme, passion och professionalitet som varit företagets ledord sedan start, säger Elisabeth Grunditz, tillträdande vd.

Boktugg passade på att ställa ytterligare några frågor till företagets nya och gamla VD.

Var det Simon och Elisabeth som kom till dig eller tvärtom? Var det ett svårt beslut att sälja?
– Vi hade hjälp av en företagsförmedlare som hjälpte oss att hitta varandra. Vi är i en stark tillväxtfas och kände att vi behövde förstärkning för att ta Idus till nästa nivå. Självklart var det inget lätt beslut eftersom det var så viktigt att hitta en modell som kan säkra Idus framtid. Men när vi hittade familjen Grunditz kändes det rätt med en gång, säger Ulrika Slottner.

Fick du bra betalt?
– Det är mellan mig och köparna.

Kommer du att jobba lika mycket med förlaget framöver eller innebär försäljningen att du får mer tid?
– Jag kommer nog ha svårt att låta bli (skratt). Älskar Idus och alla våra författare och illustratörer så nu kommer jag få mer tid för att läsa manus och finnas till hands för författarna och illustratörerna, vilket var det jag brann för när jag startade Idus. Men på sikt vill jag ju få lite mer tid för barn och barnbarn, säger Ulrika och tillägger:

– Det var det [att läsa manus och jobba med böckerna] jag brann för från början men ju mer förlaget växer desto mer tid till administration och mindre tid för det jag brinner för. Nu är jag så glad över att lämna över läsandet av resultatrapporter och annat, det finns andra som är så mycket bättre på det.

Elisabeth och hennes man Simon har köpt hundra procent av Idus förlag. Och den givna frågan är förstås: Varför bokbranschen?

– När min man frågade om vi skulle köpa ett förlag ihop trodde jag först att jag hörde fel, men ganska direkt så skrek både hjärta och hjärna ”ja”. Jag har svårt att föreställa mig ett roligare jobb än att få kombinera egenföretagande med att möjliggöra för författare att ge ut sina verk. Jag har ett stort bokintresse och älskar att läsa men har tidigare inte jobbat i bokbranschen, säger Elisabeth Grunditz som ser fram emot att lägga all sin tid på förlaget. Hon kommer att jobba heltid som vd.

Förlaget kommer att vara kvar i Lerum men på sikt är planen att bygga upp en efterfrågad och efterlängtad närvaro även i Stockholm, enligt Elisabeth.

– Ambitionen är att fortsätta driva Idus med samma passion och engagemang som varit gällande hittills och med det kommer tillväxt. Vi vill möjliggöra för fler författare att ge ut sina verk och för fler böcker att se dagens ljus.

Vad är din bild av bokbranschen och bokförlag, vilka krav tror du författare ställer på ett förlag idag och om fem år?
– Idus är förlaget med hjärtat hos författarna. Ett personligt och familjärt bemötande är något som uppskattas av våra författare och något vi kommer hålla fast vid även i framtiden, säger Elisabeth Grunditz.

Boktuggs analys: Att driva ett litet förlag är ett hårt jobb som för ägarna oftast innebär mer än heltid. Att sälja ett förlag är inte enkelt eftersom värdet ofta sitter i en eller få nyckelpersoner och deras fingertoppskänsla och kunskaper. Det pågår en trend där stora förlag köper upp mindre lönsamma förlag för att komma åt starka författarskap med stor backlist. Idus Förlag har en stor utgivning, men inte så många storsäljare. Hittills har de haft en begränsad närvaro i digitala format men ett samarbetsavtal med Saga Egmont har börjat ändra på det. Idus kombinerar dessutom traditionell utgivning med hybridutgivning. På den sistnämnda fronten har konkurrensen hårdnat på senare år med nya aktörer som Ekström & Garay men även en rad mindre hybridförlag. Samtidigt ökar författarnas krav och förväntningar på hybridförlagen när det gäller marknadsarbete och redovisning.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är grundare och chefredaktör på Boktugg. Journalist sedan tidigt 90-tal och författare till ett tiotal böcker, både skönlitteratur och facklitteratur.