Bonnier Carlsen värvar Jenny Franke som lägger Mirando på is

Jenny Franke blir redaktör/projektledare på Bonnier Carlsen. Foto: Martina Holmberg

Barn- och ungdomsboksförlaget Bonnier Carlsen förstärker sitt redaktionella team med Mirandos grundare och ägare Jenny Franke. Hon lägger samtidigt sitt eget förlag på is. 

I mitten av mars tillträder Jenny en tjänst som redaktör/projektledare på Bonnier Carlsen. Arbetet kommer innebära stort fokus på bilderboken.  

Jenny har en mångårig erfarenhet av förlagsbranschen, med en bakgrund som grafisk formgivare och redaktör. Hon startade bilderboksförlaget Mirando 2013 som haft flera framgångsrika utgivningar, bland annat fick förlaget ett Augustpris 2017 med boken Fågeln i mig flyger vart den vill av Sara Lundberg. 

– Det ska bli spännande att nu ta ett kliv i en ny riktning och arbeta på en större redaktion. Jag ser mycket fram emot att lära känna alla nya kollegor och Bonnier Carlsens många fantastiskt fina författare och illustratörer, säger Jenny Franke, i ett pressmeddelande.

Har det blivit svårare att driva barnboksförlag på senare år?
– Det har absolut blivit allt svårare att driva ett småskaligt bokförlag. Trots att Mirandos utgivning genomgående har fått väldigt fin uppmärksamhet, flera litterära priser och så vidare, är det nästan omöjligt att bygga upp rimliga marginaler. För att kunna pressa kostnaderna för exempelvis produktion, lager och distribution krävs större volymer, fler titlar. Därför känns det spännande och alldeles rätt nu att ta med mig mina erfarenheter från Mirando-åren till en större förlagsverksamhet, säger Jenny Franke till Boktugg.

Ser du att digitaliseringen påverkar även bilderboken?
– Jag har framförallt jobbat med bilderboken i fysiskt format. Jag tror att den traditionella bilderboken, boken som objekt, alltid kommer att behövas.

Hon jobbade även som redaktör på Opal 2017-2018, men har de senaste åren ägnat all sin tid åt Mirando och parallellt frilansat. Mirando har gett ut en rad uppmärksammade bilderböcker som Vi går till parken av Sara Stridsberg/Beatrice Alemagna, Glömdagen av Sara Lundberg och Nalle Havsöga av Malte Persson/Bill Bragg.

– Vi har följt och beundrat Jennys arbete under många år. Imponerats av hennes passion för bilderboksberättande, hennes visuella kunskaper, litterära finkänslighet och omsorg kring relationen mellan upphovsperson och förlag. Med detta tillskott hoppas vi att vår utgivning ska väcka ännu mer nyfikenhet och uppmärksamhet, säger Eva Dahlin, litterär chef på Bonnier Carlsen. 

I och med Jennys tillträde av tjänsten blir förlaget Mirandos verksamhet vilande. Av pressmeddelandet framgår även att ”anställningen innebär inget förvärv av bolaget eller dess tidigare utgivning från Bonnier Carlsens sida”. Kan även tilläggas att Mirando är ett enmansförlag utan anställda.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,