Draft2Digital köper Smashwords – viktig affär mellan digitala distributörer

Smashword och Draft2Digital går samman under det sistnämnda namnet. Montage: Boktugg.

Draft2Digital köper pionjärerna Smashwords som tillsammans skapar en större distributör av digitala böcker – med kapacitet för POD-tryck. Tillsammans kommer de att ha en katalog på över 800 000 titlar.

Igår presenterades en stor affär (även om de två företagen inte är jättestora) inom distribution av eböcker i USA.

  • Smashwords grundades 2008 av Mark Coker som sedan dess varit en talesman för vikten av att distribuera sina eböcker till flera återförsäljare – inte bara exklusivt via Amazon Kindle (vilket är vanligt bland amerikanska indieförfattare för att ta del av olika erbjudanden). Företaget har haft mycket fokus på marknadsföring.
  • Draft2Digital grundades 2012 av Kris Austin men är trots det större än Smashwords som företag. De har, enligt Publishers Weekly, utvecklat en robust tjänst kallad D2D Print som hjälper egenutgivare och mindre förlag att trycka on demand. Redan nu har man 11 000 titlar i systemet och räknar med att passera 100 000 redan nu.

– 2022 är ”the year of print” på Draft2Digital, säger Austin i en kommentar till PW och menar att en anledning är nya programvaror och tjänster som gjort det mycket enklare att konvertera eboksfiler till tryckfiler.

Det här sistnämnda kan låta lite märkligt för svenskar som är vana vid att göra layout och pdf:er först och därefter konvertera till epub. Men den amerikanska marknaden för eböcker är betydligt större än den svenska, även procentuellt.

På senare år har det talats om att försäljningen av eböcker sjunker, men många experter menar att det handlar om de större förlagen. Både Smashwords och Draft2Digital ökade försäljningen under 2021 jämfört med 2020.

Smashwords har en egen digital nätbokhandel, Smashwords Store, och denna kommer nu att sälja även Draft2Digital-titlar. Även denna butik har ökat försäljningen varje år de senaste fem åren. Försäljningen i december 2021 innebar en ökning med 20 procent jämfört med året innan.

Totalt kommer det nya Draft2Digital (vars namn man behåller) att distribuera över 800 000 titlar från runt 250 000 författare och förlag.

”När jag grundade Smashwords för fjorton år sedan gav jag mig ut på det galna uppdraget att förändra det sätt som böcker publiceras, marknadsförs och säljs. Jag ville göra det möjligt för varje författare i världen att med gratis verktyg kunna självpublicera eböcker med stolthet, professionalism och framgång. Jag ville ge läsare friheten att njuta av den underbara variation av indie-utgivna titlar som jag visste att vår publiceringsplattform kunde hjälpa till att släppa loss”, skriver Mark Coker i ett blogginlägg.

Hur mycket betalar då Draft2Digital för Smashwords? Coker skriver:

”Nej, det här uppköpet innebär inte att jag smiter iväg och köper en ö i Karibien. Det blir en endast-aktier-kombination vilket innebär att inga pengar byter ägare. Jag investerar hela vårt företag i det nya Draft2Digital och tillsammans kommer vi att leda nästa kapitel i indieutgivar-revolutionen.”

Många globala digitala distributörer

Det finns en rad distributörer av digitala böcker i USA och världen. Här är en lista med några utöver de i Sverige välkända Publit och Axiell Media (fd Elib) – som erbjuder förlag och egenutgivare distribution av digitala böcker och POD:

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

  • Publizon – danskt företag som distribuerar eböcker och ljudböcker främst i Danmark.
  • Publit – svenskt företag som distribuerar eböcker och ljudböcker samt erbjuder POD, främst i Sverige.
  • Axiell Media (fd Elib) – svenskt företag som distribuerar eböcker och ljudböcker, främst i Sverige och Finland.
  • StreetLib – italienskt företag med kunder runtom i Europa, fokuserar mycket på mindre förlag. Även viss verksamhet i USA. Eböcker och ljudböcker.
  • BookWire – tyskt företag med kunder främst i Europa, fokuserar mer på större förlag. Eböcker, ljudböcker och POD.
  • Findaway – amerikanskt företag, uppköpt av Spotify. Distribuerar ljudböcker.
  • Bookbaby – amerikanskt företag. Distribuerar eböcker.
  • Ingram Spark – amerikanskt företag. Distribuerar eböcker samt erbjuder POD globalt. Del av Ingram som är USA:s största distributör av fysiska böcker.
  • Libranda: Ägs av kanadensiska Demarque. Distribuerar eböcker på franska och spanska främst.
  • PublishDrive – ungerskt företag som distribuerar eböcker, ljudböcker samt erbjuder POD.
  • Faber Factory – brittiskt företag. Distribuerar eböcker.
  • Overdrive – amerikanskt företag. Distribuerar eböcker och ljudböcker till bibliotek och återförsäljare. Ägdes tidigare av Rakuten.
  • Draft2Digital – amerikanskt företag som nu inkluderar Smashwords. Distribuerar eböcker samt erbjuder POD.
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.