Hans-Holger Albrecht vald till ordförande – Storytel-aktien faller igen

Storytel har tappat rejält på börsen de senaste månaderna efter uppgången i höstas. Montage: Boktugg.

Hans-Holger Albrecht har valts till ny styrelseledamot och styrelseordförande i Storytel under en extra bolagsstämma. Årsarvode: 750 000 kronor. Samtidigt faller aktien på börsen.

”Stämman beslutade, i enlighet med valberedningens förslag, att utse Hans-Holger Albrecht till ny styrelseledamot och styrelseordförande. Styrelseledamoten, tillika styrelseordföranden, Stefan Blom avgick ur styrelsen.  Det noterades att Hans-Holger Albrecht i egenskap av styrelseordförande ersätter Stefan Blom som ledamot i valberedningen i enlighet med principerna för valberedningen fastställda av årsstämman 2020. Stämman beslutade vidare att den nyvalda styrelseledamoten, tillika styrelseordföranden, ska erhålla ett arvode om 750 000 kronor på årsbasis, att prorateras för den del av året som han är tillsatt”, skriver Storytel i ett pressmeddelande.

Richard Stern, Joakim Rubin, Helen Fasth Gillstedt, Malin Holmberg, Rustan Panday, Jonas Sjögren och Jonas Tellander kvarstår som ordinarie styrelseledamöter.

Samtidigt på börsen har Storytel nått en ny lägstanivå. I skrivande stund handlas aktien till 122,40 kr. Det ska jämföras med 245 kr i mitten av september. Uppenbarligen är det en del av dem som investerat i Storytel genom åren som nu tvivlar på att bolaget ska komma tillbaka till de nivåerna igen.

Återstår att se om Hans-Holger Albrecht kan förändra bilden av Storytel, liksom den årsrapport för 2021 som ska presenteras nästa vecka.

För att ge en liten bild av utvecklingen kan vi ta några av de största ägarna (enligt Storytels Investor relations daterad 1 oktober 2021 som kan ha förändrats sedan dess).

Roxette Photo NV 13,58 % (ca 9,3 miljoner aktier) var i september värda 2,27 miljarder kronor – just nu är posten värd 1,135 miljarder kronor.

Storytels grundare och VD Jonas Tellander har själv också ”förlorat” stora pengar på raset då hans 4,9 miljoner aktier fallit i värde från 1,2 miljarder kronor till ”bara” knappt 600 Mkr.

Sedan ska tilläggas att man inte förlorat några pengar förrän man faktiskt sålt aktierna. Och dessutom har Tellander och Roxette köpt majoriteten av sina aktier betydligt billigare. Värre då för EQT som köpte 10 procent av aktierna i Storytel i början av september, vilket ledde till att aktien steg till 225 kr och sedan ytterligare. Som mest var deras post värd 1,617 miljarder kr jämfört med just nu: 808 Mkr.

Uppdatering: Nyhetsbyrån Direkt publicerar varje fredag en lista över de 15 mest blankade aktierna på den svenska marknaden. Storytel finns i dagens lista med på en nionde plats med 2,51 procent, en ökning från 1,98 procent förra veckan. Blankare utnyttjar gärna aktier med låg omsättning för att pressa ner priset och kunna tjäna pengar.
Lite förenklat: En blankare lånar aktierna och säljer dem till en köpare. Sedan köper hen tillbaka aktierna till ett förhoppningsvis lägre pris och återlämnar dessa till ägaren. Om återköpspriset blir lägre än försäljningspriset när hen köper tillbaka aktierna (inklusive kostnader) så har blankaren gjort en vinst.
Med andra ord finns det en grupp som spekulerar i att värdet på Storytels aktier ska gå ner.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.