3 nyckelfrågor i Rapporten om bokförsäljningsstatistiken 2021

Bokförsäljningsstatistiken helåret 2021 lyder den torra titeln på en läsvärd rapport med många guldkorn. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Pappersboken är vid liv och mår bra. Den fysiska bokhandeln studsar tillbaka. Den digitala bokens tillväxt stannar av. Alla tre påståendena är sanna, utifrån rapporten. Men de kan också vara helt felaktiga.

Vi har läst den 78-sidiga rapporten om statistiken över bokförsäljningen i Sverige helåret 2021. Det är rekommenderad läsning, så ladda ner och läs själv – du kanske hittar helt andra saker än vi gjort.

Inte minst innehåller rapporten detta år matnyttiga intervjuer med både förlag och återförsäljare som ger ännu mer insikt i hur olika delar av branschen påverkas av utvecklingen.

Så vad är utvecklingen? En av de mest intressanta segmenten i rapporten är jämförelsen över en femårsperiod, exakt vad vi efterlyst tidigare. Det blir extra viktigt när vi har två exceptionella pandemiår bakom oss.

Är det inte så att alla i branschen ställer sig tre huvudfrågor:

  • Klarar den tryckta boken konkurrensen från ljudboken?
  • Klarar sig fysisk bokhandel trots digitalisering och ökad ehandel?
  • Har ljudboksboomen peakat – planar tillväxten ut nu?
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är grundare och chefredaktör på Boktugg. Journalist sedan tidigt 90-tal och författare till ett tiotal böcker, både skönlitteratur och facklitteratur.