Scandbook ökade vinsten 2021

Tryckerikoncernen Scandbook ökade vinsten till 28,9 Mkr (19,4 Mkr) på EBIT-nivå 2021. Nettoomsättningen landade på 335,1 Mkr (302,7). Detta framgår av bolagets bokslutskommuniké för 2021.

”ScandBook hade ett utmanande fjärde kvartal 2021. Precis som den grafiska industrin i övrigt har ScandBook påverkats negativt av brist på papper och andra insatsvaror vilket lett till ökade kostnader.
Vidare har Covid 19 orsakat högre personalfrånvaro som gett störningar i våra produktionsprocesser. Genom hårt arbete av dedikerade medarbetare har bolaget lyckats bemästra situationen på ett bra sätt”, skriver Scandbook i rapporten.

ScandBook har ökat omsättningen främst genom att ta marknadsandelar. I kombination med en förbättrad produktivitet har detta lett till ökad lönsamhet.

”Satsningen på digital teknik och effektivare processer fortsätter och skapar förutsättningar för ett ännu starkare företag. Den senaste i raden av investeringar är en ny 5-färgs digitalpress för omslagsproduktion i
Klaipeda”, skriver Scandbooks VD Paulius Juska vidare.

Likt många andra företag finns hållbarhetsarbetet i fokus och efter ett par års intensivt arbete så är Scandbook-koncernen från 1 januari 2022 ett klimatneutralt företag.

”Våra produkter kan idag certifieras som klimatkompenserade fram till kundens lager. Som ett av de första företagen i Europa kommer vi inom kort att lansera ett verktyg där även våra kunders klimatavtryck kan inkluderas vilket gör själva boken certifierad som klimatneutral”, skriver Juska.

Scandbook räknar dock med att pappersbrist och stigande råvarupriser kommer att fortgå under första kvartalet 2022. Eftersom likviditeten i bolaget är fortsatt god med en låg nettoskuldsättning föreslås en utdelning till aktieägarna med 1,00 kr (1,42 kr) per preferensaktie och 1,00 kr (0,80 kr) per stamaktie.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,