Shadi Bitar: Nextory ser fortsatt tillväxt i Sverige och tittar på timbaserad royalty

Shadi Bitar, grundare och VD Nextory, ser tillbaka på ett stark 2021. Foto: Pressbild.

Nextory ökade antalet betalande abonnenter med hela 80 procent 2021, främst via förvärv, men ser fortsatt tillväxt i Sverige under jan-feb. VD Shadi Bitar avslöjar dessutom att Nextory tittar på att gå över till timbaserad ersättning till förlagen.

– Under förra året lanserade vi i Norge, Spanien och Frankrike [de två sistnämnda via uppköp, red:s anm). Men majoriteten av tillväxten på 80 procent kommer från de länder vi lanserat i före 2021, säger Shadi Bitar, grundare och VD för Nextory.

Efter att rapporten över bokförsäljningen i Sverige 2021 släpptes för några veckor sedan drog vissa medier den märkliga slutsatsen att tillväxten för ljudboken ”planade ut”, att antalet abonnenter inte kan bli så mycket fler.

– Vi ser en fortsatt stark tillväxt i Sverige och Norden. Nu är det från högre nivåer så procentuellt är det klart att den inte är lika stor. Under januari och februari fortsatte vi växa även i Sverige och vi tror på över 12 procent tillväxt per år i Norden de närmsta åren, säger Shadi Bitar.

Marknadsandelar streaming Sverige

Hur ser marknadsandelarna ut? Enligt Mediavision som citeras av Dagens Industri så skulle fördelningen se ut så här vid årsskiftet: Storytel 36 procent, Nextory 27 procent och Bookbeat 21 procent. Resterande 16 procent kan då förmodas fördelade på Audible, Bokus Play och några mindre aktörer. ”Förhållandet mellan aktörerna har legat relativt stilla under det senaste året, enligt Mediavision”, skriver Di.

Nextory lämnar inga siffror som kan säga ifall det stämmer, mer än:

– Vi växer snabbare än marknaden och vår bedömning är att vi är tvåa i Sverige, men exakt marknadsandel är svårt att säga.

Boktugg har talat med flera förlag och alla gör bedömningen att siffrorna ovan inte stämmer. Storytels marknadsandel är mycket större. Exakt hur stor skiljer från förlag till förlag, beroende på vilken typ av titlar man ger ut. Konsensus verkar dock vara att Storytel har en bra bit över halva marknaden.

Nextory på väg mot timbaserad ersättning

Storytel introducerade en timbaserad ersättning 2019 och även Bookbeat betalar per timme. Nextory har däremot legat kvar med en titelbaserad ersättning som innehåller vissa trappor utifrån längden på en ljudbok. Men det kan vara på väg att förändras.

ENDAST FÖR PRENUMERANTER (SUPPORTER / INSIDER)

För att läsa resten av artikeln

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är grundare och chefredaktör på Boktugg. Journalist sedan tidigt 90-tal och författare till ett tiotal böcker, både skönlitteratur och facklitteratur.