Skriva på heltid. Vad innebär det egentligen? Helt klart är att många aspirerande – och etablerade – författare drömmer om att kunna leva på sitt skrivande och få en heltidslön. En del kastar sig ut för att leva drömmen men inser att det är en mardröm när den ekonomiska verkligheten framträder.
Vad innebär det egentligen att skriva på heltid? Utopin är förstås att stiga upp, äta frukost och därefter sätta sig och skriva några timmar, pausa för lunch och skriva lite till. Och sedan vara ledig.
Men riktigt så funkar det ju inte i verkligheten, det är alla medvetna om.
Precis som i alla yrken finns det andra arbetsuppgifter, som för en författare inte handlar om att skriva nästa bok. Utöver sådant som är kopplat till skrivandet (research, planering, redigering och liknande processer) finns det en hel del som är kopplat till bokutgivning och bokförsäljning.
Det kan vara intervjuer i media, signeringar i bokhandel och kontakter med läsare via mejl och sociala medier. För den som ger ut sina böcker på eget förlag kan det dessutom inkludera praktiska frågor kring tryck och distribution, kontakter med formgivare, återförsäljare och mycket mer (som är underlag för en helt annan artikel).
De flesta författare inser att de pengar som kommer in från försäljning av böcker inte räcker till den där heltidslönen. Även om författare har låga utgifter jämfört med andra företagare då man inte måste hyra ett kontor så finns det ändå utgifter för dator, programvaror, bokföring, hemsida, resor, kurser och mycket annat.
Vilken månadslön har en författare?
Den stora kostnaden är dock lönen. Även här handlar det förstås om vilka förväntningar och behov du har.
FÖR ATT LÄSA RESTEN AV ARTIKELN
KRÄVS EN INSIDER-PRENUMERATION
Bli prenumerant och få Analysbrevet direkt i din mejlbox och tillgång till hela arkivet.
