Royaltyrevolutionen

Hur ser ett bra utgivningsavtal ut? Hur hög royalty och hur lång avtalstid? Illustration: Leks052/iStock.

Författarens royalty är grundläggande i bokbranschens strukturer. Det har blivit mer komplext i takt med alla digitala format. Dessutom leder digitaliseringen till att kraven på förlagen ökar. Vi står inför en royaltyrevolution.

När en författare och förlag skriver avtal om utgivning är det egentligen ett avtal om att författaren licensierar ut rätten till förlaget enligt vissa villkor, varav royalty är en del.

Ett utgivningsavtal innehåller en mängd olika paragrafer, men några av de viktigaste huvudpunkterna är:

  • Omfattning (vilka utgivningsformat täcks in – pappersbok, ebok och ljudbok är vanligast men ibland vill förlag även täcka in bearbetningar som podcast, teater, film osv, vilket agenter avråder från)
  • Ersättning (royaltynivå i procent, beräkningsgrunder, förskottsbelopp liksom hur ofta ersättning betalas ut)
  • Avtalslängd (hur lång tid förlaget har på sig före och efter utgivning, liksom vad som händer vid avtalstidens slut mm)

Hur hög är en bra royalty?

Många nya författare undrar vad som är en bra royaltynivå. Inte minst när de försöker jämföra mellan traditionella förlag och hybridförlag (eller mellan royalty och intäktsdelning) gäller det att kunna räkna.


FÖR ATT LÄSA RESTEN AV ARTIKELN
KRÄVS EN INSIDER-PRENUMERATION

Bli prenumerant och få Analysbrevet direkt i din mejlbox och tillgång till hela arkivet.


Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är grundare och chefredaktör på Boktugg. Journalist sedan tidigt 90-tal och författare till ett tiotal böcker, både skönlitteratur och facklitteratur.