Strategier för att rida på ljudboksvågen

Ljudboksvågen har nått spänningsgenren. Men vilken strategi ska förlag och författare välja de kommande åren? Och hur kommer streamingtjänster för digitala böcker att utvecklas? Foto: iStock.

Ljudböcker (och i viss mån eböcker) fortsätter öka sin marknadsandel och står nu för 30 % (i pengar) respektive 70 % (antal ”exemplar”) av den svenska bokmarknaden i konsumentledet. Nu väntar flera svåra strategival för förlag – och återförsäljare. Vi tittar på några scenarion.

När startade egentligen ljudboksboomen? Kanske först på allvar för fem-sex år sedan även om vi såg tecknen ytterligare några år tidigare.

Låt oss titta på den digitala bokförsäljningen (från återförsäljare till konsument, dvs prenumeranter på Storytel, Bookbeat, Nextory och Bokus Play) som den redovisats i bokförsäljningsstatistiken från Förläggareföreningen och Bokhandlareföreningen.

Jämförelse av försäljningen i de olika återförsäljarkanalerna under första halvåret de senaste fem åren. (Källa: Förläggareföreningen)

Prenumerationstjänsterna har alltså mer än fördubblat sina intäkter på fyra år. Hur ser det ut om tre år? Tillväxten har mattats, men ökar fortfarande.

Att fysisk bokhandel vann mark på bekostnad av internetbokhandel och bokklubbar innebär dock att förlagens intäkter minskade ännu mer än återförsäljarnas – eftersom fysisk bokhandel har större påslag än nätbokhandlarna.


FÖR ATT LÄSA RESTEN AV ARTIKELN
KRÄVS EN INSIDER-PRENUMERATION

Bli prenumerant och få Analysbrevet direkt i din mejlbox och tillgång till hela arkivet.


Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är grundare och chefredaktör på Boktugg. Journalist sedan tidigt 90-tal och författare till ett tiotal böcker, både skönlitteratur och facklitteratur.