Framtidens svenska läsare och författare går direkt till engelska

Kommer svenska läsare och författare att välja engelska som första alternativ i framtiden? Illustration: iStock.

Här är en provocerande tanke: framtidens svenska läsare väljer allt oftare att läsa på engelska och de svenska författarna följer efter. Smalare genrer och fackböcker kommer först. Men vad blir effekten långsiktigt?

Det kan givetvis vara en form av anekdotisk bevisföring och en ren slump men de senaste veckorna har jag i flera sammanhang snubblat över exempel på hur dels svenska läsare allt oftare väljer böcker på engelska och att svenska författare väljer att skriva direkt på engelska.

Om några dagar kommer en intervju på Boktugg med författaren Anders Åslund som valt att skriva och ge ut en science fiction-roman för unga vuxna, direkt på engelska.

Sedan ett decennium tillbaka skriver den svenska författaren Karin Tidbeck nästan uteslutande på engelska. Hen ges ut av det amerikanska förlaget Pantheon som ingår i Penguin Random House, och hittills har hen släppt tre böcker på den engelska marknaden. Två av dem är skrivna direkt på engelska.

I våras gjorde vi en längre intervju med Karin Tidbeck och fick då bland annat denna fråga av oss:

Kommer du någon gång att skriva på svenska igen, tror du?
– Jag skriver enstaka noveller på svenska [bland annat Lussiferda som gavs ut av Novellix 2018, reds anm], och det är nog så det kommer att fortsätta. Eftersom jag har en läsarkrets på engelska blir det en omväg att skriva längre projekt på svenska. Det skulle krävas ganska mycket för att jag skulle göra det igen, svarade Karin.

Fortfarande är det förstås inte vad majoriteten gör. De allra flesta av oss föredrar att läsa på svenska och väljer engelska endast då det inte finns en svensk översättning eller inte orkar vänta på att den ska komma.

Men det finns även läsare som föredrar att läsa på originalspråk, oavsett om det finns en svensk översättning eller ej. De vill inte tappa något i översättningen.

Den engelskspråkiga generationen


FÖR ATT LÄSA RESTEN AV ARTIKELN
KRÄVS EN INSIDER-PRENUMERATION

Bli prenumerant och få Analysbrevet direkt i din mejlbox och tillgång till hela arkivet.


Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är grundare och chefredaktör på Boktugg. Journalist sedan tidigt 90-tal och författare till ett tiotal böcker, både skönlitteratur och facklitteratur.