Förlag ser karens som en lösning – läsare och lyssnare som ett problem

I vissa fall måste den som vill läsa eboken vänta tre månader innan dem släpps till Storytel, Bookbeat, Nextory och Bokus Play. Trots att den säljs som download direkt. Foto: iStock.

Flera förlag använder karens på eböcker och ljudböcker till streamingtjänsterna. Nobelpristagaren Annie Ernaux och fotbollsjournalisten Olof Lundh är två aktuella exempel vars nya titlar som går att ladda ner men inte strömma.

Dagen efter att Annie Ernaux fått Nobelpriset dök de första larmrapporterna upp i sociala medier. Hennes böcker finns inte inlästa som ljudböcker på svenska, streamingtjänsterna hade dock eboksutgåvor av flera titlar. Men precis när användarna hunnit börjat läsa försvann böckerna plötsligt ur deras bokhyllor.

Det svenska förlaget Norstedts (som ironiskt nog ägs av streamingjätten Storytel) hade helt enkelt plockat ner titlarna.

Däremot fanns eböckerna fortfarande kvar för styckförsäljning (download) via nätbokhandlarna. Norstedts förklarade det hela med att man skulle skaffa rättigheter till ljudböckerna för att snabbt kunna läsa in dessa och då ville det franska förlaget förhandla om även strömningsrätten till eböckerna.

Exakt hur diskussionen gått vet vi inte. Kanske blev fransmännen tagna på sängen av att böckerna fanns för streaming eller så såg de en chans att få bättre betalt nu när Ernaux är världens hetaste författare i den litterära världen under några veckor.

Eller så såg Norstedts en chans att tjäna lite extra. De fyra titlarna kostar 139 kr per styck som download hos Bokus. Så låt oss titta på Åren som gavs ut 2020. Hos Adlibris kostar denna titel hela 169 kr som ebok. Men enligt Bokinfo är fpriset endast 40 kr. Vilket skulle innebära att nätbokhandlarna har gjort ett sjukt högt påslag, men det kan också bero på att priset inte synkats mellan Axiell och Bokinfo. Den senaste boken Omständigheter har nämligen fpris 100 kr. Tycker du det låter som höga fpriser på en ebok? Det är faktiskt inte ovanligt för Norstedts eböcker, i alla fall tills boken släppts som pocket (papper).

Oavsett så tjänar förlag och författare mer på en ebok när den säljs som download än då den strömmas via Storytel och andra streamingtjänster.

Extra stor skillnad på böcker som dem av Ernaux där titlarnas längd som ljudbok (engelsk utgåva) ligger mellan 2 och 8 timmar. Även om Norstedts naturligtvis har ett bra avtal med Storytel (och får mer än de 2,14 kr per timme som förlag med standardavtal fick under Q2-2022) så blir ersättningen för en strömmad bok långt under download. Särskilt eftersom risken är stor att en Nobelprisförfattare oftare blir köpt än läst.

Karenstid inte unikt för Nobelpristagare


FÖR ATT LÄSA RESTEN AV ARTIKELN
KRÄVS EN INSIDER-PRENUMERATION

Bli prenumerant och få Analysbrevet direkt i din mejlbox och tillgång till hela arkivet.


Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är grundare och chefredaktör på Boktugg. Journalist sedan tidigt 90-tal och författare till ett tiotal böcker, både skönlitteratur och facklitteratur.