Snabba och långsamma författare

Haren och snigeln? Snabba och långsamma författare. Bild: DALL-E.

Måste en författare vara snabb eller är det bättre att vara långsam? Lennart Guldbrandsson funderar över fenomenet med författarnas hastighet och vad det gör med texten.

Den senaste tiden har det publicerats flera artiklar som beskriver ett par snabba författare i ett positivt ljus. De författarna gav ut flera böcker om året och fick därför avtal med förlag som gillade att det hela tiden fanns nytt material för läsarna. Jag känner flera av de författarna.

Men jag känner också en annan typ av författare: den långsammare typen, som skriver en bok om året och ibland inte ens det. Man skulle kunna undra när det kommer någon lika positiv artikel om de långsamma författarna. Min gissning är att det dröjer ett tag. Media har alltid haft svårt för längre skeenden. Dessutom är det lättare att skriva ofta om författare som det ofta händer saker kring. Efter hand, med flera artiklar som är skrivna, blir de mer kända, varpå media söker upp dem automatiskt. Men visst finns det skäl att fira även de långsamma författarna.

Argumentet från de långsamma författarna är att det tar tid att skriva en bra bok. En författare jag har kontakt med nämnde särskilt att hen gjorde mycket research — läsa på, prata med folk, låta texten granskas av flera experter, och sedan skriva om texten efter deras kommentarer. Andra långsamma författare lyfter fram att deras berättelser behöver marinera länge innan de hittar rätt ingång, kan skapa tillräckligt rundade rollfigurer, och förstår vad temat i boken verkligen är, för att bara återge tre saker som tar tid.

Apropå tid: att skriva böcker på kort tid kräver okomplicerade livsförhållanden. Man kan exempelvis inte ha ett stormigt äktenskap och en sjuk förälder samtidigt som man spottar ur sig böcker. Därför är det något som de flesta författare gör under en begränsad del av sitt författarskap. Det finns undantag naturligtvis, men då har de ofta lyckats skapa en situation där deras övriga liv inte inkräktar alls på skrivandet. Det är inte alla förunnat att kunna leva så.


FÖR ATT LÄSA RESTEN AV ARTIKELN
KRÄVS EN INSIDER-PRENUMERATION

Bli prenumerant och få Analysbrevet direkt i din mejlbox och tillgång till hela arkivet.


Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Lennart Guldbrandsson

Lennart Guldbrandsson har över tjugo böcker publicerade, varav flera som spökskrivare. Den tionde boken, Skriv som ett proffs, kom ut på bokmässan 2014. Han publicerar även mängder av skrivtips på sin blogg www.elementx.se