Mediehusens konsolidering – så påverkas bokbranschen

Mediehusen konsolideras, vilket är både bra och dåliga nyheter för läsarna och bokbranschen. Illustration: DALL-E.

De alltmer digitala svenska mediehusen har tagit ett nytt stort steg mot konsolidering. Hur det påverkar bokbranschen de kommande åren beror på vilka strategier Bonniers, Schibsted och NTM väljer.

Bokbranschen förlitar sig av tradition mer på PR än på marknadsföring. Det hänger ihop med att varje utgivning har en så låg omsättning att marknadsbudgeten är marginell. Istället läggs resurser på att få redaktionellt utrymme genom PR och samarbeten med återförsäljare för köpt marknadsföring.

Därför bör bokbranschen nog följa utvecklingen inom nyhetsmedier där konsolideringen tagit ny fart de senaste åren i takt med att annonsintäkterna fallit dramatiskt. Redan efter finanskrisen 2008 gjordes stora konsolideringar. Utvecklingen går mot en handfull stora koncerner som kontrollerar i stort sett alla tidningar. Det amerikanska, för bokbranschen välbekanta, begreppet Big Five kan snart sägas gälla de svenska dagstidningarna – som ju numera är alltmer digitala.


FÖR ATT LÄSA RESTEN AV ARTIKELN
KRÄVS EN INSIDER-PRENUMERATION

Bli prenumerant och få Analysbrevet direkt i din mejlbox och tillgång till hela arkivet.


Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är grundare och chefredaktör på Boktugg. Journalist sedan tidigt 90-tal och författare till ett tiotal böcker, både skönlitteratur och facklitteratur.