Fråga Boktugg: Varför luktar vissa böcker illa?

Fråga: Jag gick nyligen till bokhandeln och köpte ett exemplar av en populär barnbok som jag skulle ge bort till mitt barnbarn. När jag kom hem och skulle slå in den upptäckte jag att den luktade fruktansvärt illa. Vad beror det på?

Svar: Anledningen till att helt nya böcker kan lukta illa är trycksvärta. En nytryckt bok luktar faktiskt av kemikalier när man tar den. Det är allra mest tydligt i böcker med stora färgbilder eftersom dessa innehåller mycket mer trycksvärta än en roman där det bara är tunna svarta streck som formar bokstäver och ord.

Den som tagit i en färsk dagstidning känner igen doften, eller kanske är det ännu vanligare med magasin/tidskrifter som är inplastade. Doften försvinner nämligen efterhand då den avdunstar. Just därför är det sällan man känner någon sådan doft på böcker då dessa trycks i god tid före utgivning och sedan ligger på lager innan de skickas till nätbokhandlare och fysiska bokhandlar. Skulle det finnas någon doft kvar hinner den ofta försvinna då boken står och luftas på bokhandelns hylla innan du köper den.

Undantaget är som just i detta fall. En väldigt populär barnbok där varje sida är fylld med vackra färgbilder och därmed indränkt i de fyra tryckfärgerna. Eftersom första upplagan gissningsvis har sålt slut har det tryckts en ny och denna har knappt varit inne och vänt på lagret innan den skickats vidare ut till återförsäljare. Alltså har doften inte hunnit försvinna ännu.

Låt boken ligga, eller kanske stå lätt öppnad så att luft kommer in mellan sidorna, så kommer lukten att försvinna snabbt och ni kan njuta av innehållet.

Om en gammal bok luktar illa så finns det däremot många möjliga orsaker. Men det är en helt annan fråga.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är grundare och chefredaktör på Boktugg. Journalist sedan tidigt 90-tal och författare till ett tiotal böcker, både skönlitteratur och facklitteratur.