Dags att begränsa (skadorna av) Bokrean

Bokrean - har den överlevt sig själv? Illustration: Dall-E.

Bokrean i sin nuvarande form har spelat ut sin roll. Det är hög tid att begränsa den både i tid och omfattningen eftersom den idag gör större skada än nytta.

Det finns ett par heliga kor i bokbranschen, de där sakerna som ingen riktigt vågar avstå eftersom det historiskt sett har varit betydelsefullt. Kataloger, Bokmässan och Bokrean är tre sådana. I denna artikel ska vi fokusera på den sistnämnda.

Årets Bokrea inleds nästa vecka, tisdag den 21 februari 2023. Det innebär att bokhandlare runtom i Sverige redan har påbörjat det förberedande arbetet inför Bokrean och leveranserna av reaböcker på pallar.

Redan här reagerar alla som inte jobbar i bokbranschen. Reaböcker på pall, menar du lastpallar?

Ja, så är det. Flera lastpallar med böcker inköpta speciellt för rean anländer denna vecka till butikerna. De ska packas upp och ställas i hyllor och läggas på bord. Det innebär även att de böcker som i vanliga fall står på dessa platser antingen ställs undan eller returneras till förlagen (i praktiken distributörernas lager).

Sortimentet i rean är bestämt sedan nästan ett år tillbaka och innehåller alltid ett par titlar som är så nya att de sålts till fullpris i januari. Akademibokhandeln lockar exempelvis med Spindeln av Lars Kepler som kom ut i mitten av oktober 2022 för 99 kr men även Det börjar med oss av Colleen Hoover för 99 kr, utgiven 14 november.

Det finns flera faktorer som talar för att rean i sin nuvarande form har spelat ut sin roll. Men låt oss inleda med varför den har en roll att spela även framöver.


FÖR ATT LÄSA RESTEN AV ARTIKELN
KRÄVS EN INSIDER-PRENUMERATION

Bli prenumerant och få Analysbrevet direkt i din mejlbox och tillgång till hela arkivet.


Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är grundare och chefredaktör på Boktugg. Journalist sedan tidigt 90-tal och författare till ett tiotal böcker, både skönlitteratur och facklitteratur.