Skriv om ditt liv och gör det fantastiskt

Skriv om ditt liv och gör det bra. Bild: Istockphoto.

Ibland behöver du inte gå längre än till dig själv för att börja på den där boken. Här ger Conny dig ett par snabba redskap för att komma igång. 

Jag har flera gånger berättat om hur jag själv började min resa som författare. Jag skrev om mig själv, om det oerhörda som hände mig. Den här gången tänkte jag vara lite mer praktisk och försöka guida dig igenom berättelsen om ditt liv. 

Var börjar man och hur går man vidare?

1. Ska du hitta på eller inte? 

Du måste först och främst bestämma dig för om du ska skriva en ren biografi eller låta fiktionen få bli en del av historien. Jag sa alltid själv att min bok Hej då, allihop var en dokumentärroman. Ett utskällt epitet. Hur ska man veta vad som är sanning och inte? Saken är ju att berättelsen var sann, men att en del saker kanske hände i en annan ordning, och kanske träffade jag inte den där mannen på tåget som öppnade upp för ett så bra samtal. Men i det fick jag in sånt som jag tänkte på. Kärnan förblev sann, historien också, de viktiga delarna.

Sanningen är att det för en ny författare är bra att börja just här, även om du som sagt inte behöver dra en kristallklar linje mellan lögn och sanning, påhittat och verklighet. Bestäm dig för hur du vill angripa ämnet om dig själv. 

Och tänk på att du visst kan låta gränsen mellan din historia och livet vara något grumlig. Men säg då inte att du berättar bara sanningen. Du behöver få in ordet roman på något sätt i beskrivningen. Det gör ju inte din bok till en sämre bok, eller berättelsen sämre. Eller mindre sann. Men du har tagit dig friheter. 

2. Bryt dig ur formen

För att experimentera kan du berätta vissa delar ur andra perspektiv än jag-formen. Du kan prata till dig själv, och använda du. Eller han. Eller hon. Det gör också att du kan få mer frihet och ge känslan av att du trots verklighetens ramar lyfter historien bortom det vanliga. Att beskriva sig själv i tredje person kan ju förvandla en text på många sätt, särskilt om man är lite ironisk. Han hade aldrig varit bra på … Tänk på att du i så fall behöver bryta ut de styckena i egna kapitel. Du kan inte blanda en jag-form med tredje person. 

Det är ett effektivt grepp. 

För att läsa resten av artikeln (och många andra fyllda av skrivtips som gör dig till en bättre författare) …

PRENUMERERA
eller
LOGGA IN

Conny Palmkvist