Sju tips och en novell för att få fart på ditt novellskrivande

Bild iStock photo

Det är inte något man lär sig i en handvändning, detta med noveller. Genren har sina egna regler och förutsättningar. Här får du ett par grundläggande tips som kommer bespara dig mycket tid och arbete. 

Få format är så missförstådda som novellen. Efter att ha läst en oändlig mängd texter i olika tävlingar, så står det rätt klart att själva novellen som genre har svårt att göra sig riktigt begriplig. Ofta dyker det upp bidrag som i princip bara är ett barndomsminne, eller ett försök som ska likna en ”kortare bok”. 

Men en novell är inte en förkortad roman, och novellen är inte heller fri från regler, eller åtminstone ett medvetet förhållningssätt. Jag menar alltså att man skapar något som visar att man är medveten om vilka fördelar och nackdelar som kommer med en text av det slaget. Inte att man bara skriver kort. 

Man kan tänka på Mark Twain som skrev ett väldigt långt brev till en nära vän, och sedan ursäktade sig och sa: ”Ursäkta att jag skrev så långt, jag hade inte tid att skriva kortare.” 

För att läsa resten av artikeln (och många andra fyllda av skrivtips som gör dig till en bättre författare) …

PRENUMERERA
eller
LOGGA IN

Conny Palmkvist